Jästid 30 min
Stor sats, 16 stycken.
Glutenfri mjölblandning
Glutenfritt Hamburgerbröd
Ett enkelt glutenfritt hamburgerbröd som går utmärkt att frysa in och ta upp efter behov. Med ganska få ingredienser och kort tid bakar du detta på nolltid och gör nästa grillning lite lyxigare. Adderar du dessutom SoftBake får du ett väldigt luftigt och fluffigt glutenfritt hamburgerbröd.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Följ receptet
Ersätt inte ett annat mjöl med ett annat. Olika glutenfria mjölsorter har olika egenskaper. Ett glutenfritt bröd är känsligare för om du byter ut ingredienserna än ett vanligt bröd.
Glutenfria mjölsorter
Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Glutenfri mjölmix 1 dl = 60 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfritt Hamburgerbröd
Ingredienser
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- ½ dl olja
- 1 msk premium psyllium
- 1 tsk salt
- 11 dl glutenfri mjölblandning
Pensling / Garnering
- ägg
- sesamfrön
Instruktioner
- Smula ner jästen i degbunken.
- Värm mjölken och olja till fingervärme, 37 grader, och häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
- Blanda ner psyllium, Rör om och låt svälla 10 minuter.
- Tillsätt salt och det mesta av mjölblandningen. Spar lite till utbakningen. Arbeta väl i maskin eller för hand.
- Täck över med bakduk och låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.
- Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl.
- Dela degen och forma varje del till en längd och dela den i lika stora bitar. 16 st.
- Rulla till jämna släta bullar. Lägg dem på bakplåtspapper och platta till dem ytterligare.
- Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrö.
- Grädda mitt i ugnen på 250 grader, 10-12 minuter.
- Låt hamburgerbröden svalna under bakduk.