Jästid ca 60 min
Glutenfri mjölblandning
Ca 20 stycken
Glutenfritt Korvbröd
Enkla glutenfria korvbröd med glutenfri mjölmix. Ett grundrecept som du själv såklart kan avgöra formen på men de blir luftiga och fluffiga som man vill att ett korvbröd ska vara. Korv går alltid hem, både vintertid och sommartid, så vi kan varmt rekommendera att alltid ha några bröd i frysen som du kan tina upp. Bröden tappar lite volym när du fryser in dom.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Stabilisera degen
Glutens egenskaper måste ersättas. Det gör du enklast genom att använda psyllium eller xantangummi. Psyllium binder vätska och håller ihop degen. Xantan ger degen spänst och mer volym.
Glutenfria mjölsorter
Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Glutenfri mjölmix 1 dl = 60 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfritt Korvbröd
Ingredienser
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- ½ dl olja
- 1 msk premium psyllium
- 1 tsk salt
- ½ tsk hjorthornssalt
- 11 dl glutenfri mjölblandning
Instruktioner
- Smula ner jästen i degbunken.
- Värm vatten och olja till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
- Blanda ner psyllium och rör om. Låt stå och svälla 10 min.
- Tillsätt salt, hjorthronsalt och det mesta av mjölblandningen. Spar lite till utbakningen. Arbete väl i maskin eller för hand.
- Tack över med bakduk och låt jäsa i bunken ca 30 minuter.
- Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl.
- Dela degen och forma varje del till en längd. Platta till den så att den blir 10-12 cm bred.
- Skär bitar tvärs över med en vass kniv. Lägg degbitarna med snittytan upp på plåt med bakplåtspapper.
- Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min.
- Grädda mitt i ugnen på 250 grader, 6-8 minuter.
- Låt korvbröden kallna under bakduk.