SoftBake®

Nu revolutionerar vi glutenfri bakning igen – med SoftBake

Bidrar med mycket volym till glutenfritt bröd

Skapar fluffigt glutenfritt bröd med mjuk konsistens

Förhindrar hård och gummiaktig textur

Innehåller kostfiber

Bidrar till att minska blodsockerhöjningen efter måltid*

Finns hos ICA, Coop, Willys, Hemköp och Citygross

Se uppdaterad lista på butiker som har SoftBake tillgängligt här.

En ny nivå av glutenfri bakning

SoftBake är en ny produkt med en helt unik ingrediens bestående av 93% kostfiber. Egenskaperna i SoftBake bidrar med volym och fluffighet som du aldrig sett tidigare. Utmaningen med glutenfri bakning är många och SoftBake löser två av dessa problem, volym och fluffigt. Tillsammans med premium psyllium närmar vi oss den perfekta lösningen för att ersätta gluten i bakning.

Enda som skiljer dessa två bröd åt är 10 gram SoftBake – annars är det samma recept.

Vad är fördelarna med SoftBake?

SoftBake har den unika egenskapen att skapa gelé vid upphettning. SoftBake ökar viskositeten under uppvärmning som ingen annan ingrediens gör vilket kommer revolutionera din glutenfria bakning. Volymen och stabiliteten i glutenfritt bröd blir häpnadsväckande bra.

Ger extremt bra volym till ljust glutenfritt bröd

Ökar viskositeten vid upphettning

Skapar ett mjukt och fluffigt bröd

Förbättrad konsistens

Fin och krispig yta

Så använder du SoftBake till befintliga recept

Med en enkel regel kan du börja använda SoftBake till redan befintliga glutenfria recept. Med tidens gång kommer du säkert behöva justera upp eller ned mängden SoftBake innan man hittar ett perfekt resultat. Men till en början gör du såhär:

  1. Räkna ut den totala mängden på alla ingredienser i ett recept. Tex kanske den totala mängden blir 900 gram (alla ingredienser, inte bara mjöl).
  2. Räkna därefter ut vad 1% av den totala vikten är. I vårt exempel, 1% av 900 gram = 9 gram.
  3. Addera då 9 gram SoftBake till ditt recept och blanda ut med övriga torra ingredienser väl.

Många glutenfria mjölmixer har redan ingrediensen HPMC sen länge, tex flertalet av Sempers mixer. Använder du en mjölmix med detta i så rekommenderar vi att ta mindre än 1%.

Recept som är utvecklade med SoftBake i från början skiljer sig ofta från vår 1% regel då man kommit fram till att just det måttet i det receptet ger bästa resultat.

Recept med SoftBake från Glutenfriagodsaker.se
Recept med SoftBake från Nogluforme.com

Addera aldrig SoftBake direkt i vätska. Det kommer klumpa sig och inte alls få den effekt du är ute efter. Blanda alltid SoftBake med torra ingredienser innan vätskan tillsätts annars blir det bara massa klumpar.

Låt alltid det färdiggräddade brödet svalna något innan du sätter tänderna i det och njuter av ditt glutenfria bröd.

Mina bröd sjunker ihop så fort jag tar ut de från ugnen, vad gör jag för fel?

Vi har identifierad två vanliga anledningar. Antingen har jäsningsprocessen blivit fel, att vätskan varit för varm eller kall när du haft i jästen eller att jästen är gammal. Eller så kan det bara vara så att bröden behöver stå längre i ugnen än vad de gjorde. Värmen i olika ugnar kan bete sig olika.

Mina bröd har bara stora hål i sig, vad gör jag för fel?

Kan vara samma orsak som svaret på frågan ovan. Det kan också vara så att du fått i för mycket SoftBake i receptet. Så var noggrann med jäsningen, temperatur i ugnen och mängden SoftBake.

glutenfria tekakor med softbake och psyllium
Glutenfria tekakor med och utan SoftBake

Passar SoftBake till alla glutenfria recept?

SoftBake kommer alltid bidra med fluffighet och en viss volym men gör sig bättre i vissa fall. Det gör sig allra bäst till ljust glutenfritt bröd med jäst. Desto ljusare mjöl desto mer volym, mörkare mjöl, fullkorn, ger mindre volym.

SoftBake passar bäst till glutenfritt bröd som sagt och mindre bra till kakor och bullar som innehåller mer fett. Då bidrar SoftBake med en viss fluffighet och volym men inte lika mycket som till bröd.

Vid bakning av glutenfritt bröd utan jäst kommer SoftBake verka så gott det går beroende på tyngden av ingredienserna i receptet.

Recept med tyngre ingredienser kan kräva högre andel SoftBake i procent av den totala mängden ingredienser.

Här finns massor av bra recept med SoftBake – Nogluforme.com
Glutenfritt Bröd av Glutenfriagodsaker

Här kan du köpa SoftBake?

Se uppdaterad lista på butiker som har SoftBake tillgängligt här.

SoftBake finns på Coop, Hemköp och Citygross butiker från vecka 14 2020. Ju större butik, desto större chans att SoftBake finns tillgängligt. En del stora ICA-butiker kommer även ha SoftBake hemma, kolla länken ovan för att hitta din butik. SoftBake kommer även finnas i vår egen webshop på www.psyllium.se. Där hittar du även Lindroos övriga glutenfria sortiment för bästa möjliga glutenfria bakning.

Q&A om SoftBake i glutenfri bakning

Vad är SoftBake gjort av?

SoftBake innehåller cellulosa från växtriket och i detta fall från träd. Trädsorterna som använts är gran, tall och ek. Cellulosa är en polysackarid och innehåller icke nedbrytbara kostfibrer för oss människor. Det betyder att vi inte kan utvinna någon energi från dessa kostfibrer men de går fortfarande att äta. Djur som äter tex gräs har andra bakterier och enzymer som bryter ner dessa kostfibrer så att de kan tillgodogöra sig energin.

Hur framställs Softbake?

Cellulosan från växtriket genomgår en process där man maler ner fibrerna till mindre beståndsdelar. I nästa skede behandlas fibrerna i en unik process där slutprodukten får extremt goda egenskaper för att öka volymen vid glutenfri bakning. Ingrediensen i SoftBake är patenterad och har sedan länga använts inom bakindustrin för att ersätta gluten.

Används inte cellulosa i papper?

Cellulosa, fibrer, från växtriket har ett brett tekniskt användningsområde. Cellulosa tillsammans med naturliga blandningar av material kan användas i många olika branscher beroende på vilken struktur och form det har. Vid glutenfri bakning är cellulosan pulveriserad och ersätter gluten vid bakning.

Hög halt av kostfiber

Ingrediensen HPMC i SoftBake har dokumenterade hälsopåståenden.

  • Intag av HPMC i samband med en måltid bidrar till att minska blodsockerhöjningen efter måltid*
  • HPMC bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet*

HPMC är godkänt som livsmedel och används sedan länge inom livsmedelsbranschen som förtjockningsmedel och stabilisering åt växtbaserad mat och glutenfri bakning. SoftBake består till 93% av kostfiber och har väldigt lågt energi innehåll.

För att ett livsmedel ska få ha godkända hälsopåståenden krävs en lång process och för dig som vill grotta ner dig ordentligt finns hela den texten här.

*Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Den gynnsamma effekten uppnås genom intag av 4 till 5 g HPMC som del av måltiden.

Vad är ingrediensen i SoftBake?

Ingrediensen i SoftBake är cellulosa under namnet, hydroxipropylmetylcellulosa. Det förkortas HPMC eller med dess e-nummer E464. Vi använder oss av en patent som har använts inom bakning i mer än 30 år.

Namnet i ingredienslistan kan kännas avskräckande då e-ämnen har ett dåligt ryckte. Som du kan läsa ovan finns till och med två dokumenterade hälsopåståenden på ingrediensen i SoftBake. Ingrediensen HMPC har använts sedan länge i glutenfri bakning av tex Semper, Schär och MixWell. En annan ingrediens som använts länge som går under ett e-nummer är tex bakpulver, e-500.

På hemsidan Äktavara.se kan du läsa om alla e-ämnen som finns, här är en länk till HPMC, läs mer här.

Allergener

SoftBake är glutenfritt, förstås.

Råvaran till SoftBake testas för flertalet ämnen och inga av dessa ämnen har detekteras vid testarna. Det vi testar för är gluten (spannmål som innehåller gluten), majs, kräftdjur, ägg, fisk, kyckling, nötkött, koriander, jordnötter, soja, laktos, selleri, senap, sesamfrön, svaveloxid, sulfiter, lupin, kakao, glutamat, mandel, hasselnötter, valnötter, cashewnötter, pekannötter, paranötter, pistaschnötter och macadamianötter.

Råvaran i SoftBake kommer från gran, tall och ek. En del kan vara allergisk mot cellulosa från någon av dessa trädslag och får därmed vara försiktig eller undvika användning av SoftBake.

Har du frågor om någon allergi som inte är listad ovan? Maila oss på info@lindrooshalsa.se

Innehåller SoftBake cellulosagummi?

Nej.

HPMC (E464) är inte detsamma som cellulosagummi (CMC E466). Det finns flera substanser med cellulosa och de behandlas och bryts ner olika i kroppen och har likväl även olika molekylär struktur. HPMC används förutom vid glutenfri bakning ofta i kapslar runt tex probiotika eller vitaminer.

Cellulosagummi (CMC E466) har hos vissa personer negativ effekt på tarmen, därav att frågan ställs. Många buntar ihop alla cellulosaämnen och säger att det beter sig på ett och samma sätt, oavsett struktur, men så är inte fallet.

HPMC backas upp av flertalet studier och det finns inga rapporter på skadlig inverkan på tarmen trots att det används över hela världen varje dag.

Här kan du läsa vad andra kollegor i branschen skriver om samma ämne.
Holistic
Medicingarden
Ekobutiken.se

Jag vill bara baka med naturliga ingredienser, kan jag använda SoftBake då?

Ja och nej.

Vill du använda den mest naturliga produkten när du bakar glutenfritt ska du använda psyllium då den är plockad direkt från naturen, utan att processas eller bearbetas innan den används.

Råvaran i SoftBake, cellulosa från träd, är direkt från naturen. Men för att trämassan ska gå från just trä till användbart pulver krävs en bearbetning, annars skulle vi få träflisor i vårt glutenfria bröd. Samma sak är det för att få majs till det vi kallar för Xantangummi, det krävs en bearbetning.

Vissa vill äta mat helt utan bearbetning men vissa typer av livsmedel måste helt enkelt bearbetas för att vi ska kunna använda den funktionen och nyttan som finns. Så är fallet med både SoftBake och Xantangummi.

Ersätter SoftBake Psyllium och Xantangummi?

Vi ser SoftBake som ytterligare en pusselbit mot det perfekta glutenfria brödet. Alla tre bidrar med olika men viktiga egenskaper till glutenfri bakning.

Psyllium och Xantan tex har båda goda egenskaper för att ersätta gluten vid glutenfri bakning. Psyllium bidrar främst med att binda vätska och få ett saftigt bröd medan Xantan bidrar med stabilitet och konsistens.

SoftBake bidrar främst med volym, mjukhet, fluffighet och stabilitet till detta.

SoftBake och Psyllium kan användas tillsammans i glutenfritt bröd med gott resultat. Xantangummi bidrar med spänst och struktur till både glutenfritt bröd, kakor och bakverk. I ett recept för glutenfritt bröd där Xantan och psyllium ingår kan du fortfarande med stor fördel tillsätta SoftBake enligt vår enkla regel ovan.

Mitt glutenfria bröd faller ihop efter att jag tagit ut det från ugnen, vad gör jag för fel?

Det kan säkert finnas flera anledningar men den vanligaste brukar vara att det blivit något fel under jäsningsprocessen. Antingen är jästen inte färsk eller så är temperaturen på vätskan fel eller att det jäst för länge eller för kort. Det kan helt enkelt vara viktigt att följa de instruktioner som finns i receptet väldigt noggrant.

Det kan också bero på för kort tid i ugnen, testa helt enkelt att låta brödet stå lite längre nästa gång. Olika ugnar kan ha olika bra effekt vid gräddning.

Kan jag använda SoftBake i en deg som ska jäsa över natten?

Ja, det ska fungera bra. SoftBake börjar verka först när det utsätts för värme så det ska inte påverka degen negativt under jäsningstiden under natten.

Kan jag använda en grov mjölmix eller grovt mjöl till SoftBake?

SoftBake kommer ge bäst resultat till ljust/vita mjölsorter då de är lättare och sväller bättre. Just nu håller vi själva på att laborera med proportionerna i recept med mörk mjölmix eller grovt mjöl och ber att få återkomma med tips när vi bakat lite mer. Vissa mjölmixer har redan HPMC i sin ordinarie ingredienslista, då kan det endast behövas en mindre mängd SoftBake.

10 tips för glutenfri bakning

Vi har gjort en guide till dig där du hittar massa bra tips och information om hur du lyckas med din glutenfria bakning. Klicka in på länken här och lär dig baka som ett proffs du också.

Näringsvärde per 100 g:
Energivärde790 kJ / 188 kcal
Fett 0 g
- varav mättade fettsyror0 g
Kolhydrater0 g
- varav sockerarter0 g
Fiber93 g
Protein0 g
Salt1,2 g