Snabb mixning
Jäsning 60 min
Ca 14 stycken
Glutenfritt julbröd
Ett av de fluffigaste och godaste bröden vi ätit. Glutenfritt och luftig på samma gång, det är ovanligt. Men med vår nya produkt SoftBake kommer det bli en självklarhet framöver. Vi följde vår enkla regel som du kan hitta längre ner i receptet och vips så fick vi volym och fluffighet till ett annars ganska tungt bröd. Testa du också.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Låt brödet få vila
Det första man vill göra efter att du bakat färdigt är ju att äta men om du har lite tålamod och låter brödet eller bakverket få vila kommer det smaka ännu godare. Låt det ligga under en handduk i några timmar så kommer det smaka ännu bättre sen.
Glutenfria mjölsorter
Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Glutenfri mjölmix 1 dl = 60 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfritt julbröd i långpanna
Ingredienser
- ½ pkt röd jäst
- 33 cl julmust
- 2 dl vatten
- 2 msk olja
- 1 msk premium psyllium
- 1 tsk salt
- 1 tsk mald pomerans
- 1 tsk mald fänkål
- ½ tsk malda kryddnejlikor
- 1 tsk mald ingefära
- ½ dl mörk sirap
- 1 dl russin
- 1 dl kesella
- 2 dl 100 % rena havregryn
- ½ dl pofiber
- 450-500 g glutenfri mjölmix
Instruktioner
- Värm julmust, vatten och olja till 37°C.
- Rör ut jästen och blanda i psyllium. Låt svälla i 10 minuter.
- Blanda i resten av ingredienserna. Arbeta degen väl med hjälp av assistent eller matberedare. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
- Smörj en långpanna 30 x 40 cm eller två mindre ugnsformar och bröa med pofiber. Ha i degen i formen och låt jäsa 30 – 40 minuter under bakduk. Grädda i 200° i 25 – 30 minuter.
- Rör ut 1 msk mörk sirap med 1 msk vatten och pensla det varma brödet. Låt svalna under bakduk.