Glutenfritt Formbröd med SoftBake

Otroligt volym

Fluffigt och mjukt

Bästa formbrödet


Glutenfritt Formbröd med SoftBake

Från och med nu kommer du aldrig vilja baka något annat glutenfritt formbröd än detta. Under våren 2022 släpper Lindroos en ny revolutionerande ingrediens för glutenfri bakning, SoftBake. Den bidrar med otrolig volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd och vi är så otroligt imponerade över resultatet. Det här glutenfria formbrödet blir så fluffigt och det går i princip inte att se skillnaden på ett vanligt bröd med gluten eller detta bröd utan gluten. Håll till godo.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Att mäta ingredienserna med våg istället för att gå efter mått ger en mer exakt fördelning mellan ingredienserna. Glutenfria bakverk är mer känsliga för om det blir mer eller mindre av någon mjölsort eller psyllium tex. Investera i en bra våg helt enkelt.

Mjölsorter

Durramjöl
Vi på Lindroos gillar durra så mycket att vi till och med har ett ekologiskt durramjöl i sortimentet. Ett otroligt mjöl med hög kvalité som du kommer märka stor skillnad på mot många andra durramjöl. Durra har sitt ursprung från Afrika och ingår i många brödrecept med grova mjöl. Innehåller mycket näring o form av mineraler och fibrer.

Majsstärkelse
Skillnaden på majsmjöl och majsstärkelse är på vilka delar mjölet görs. Majsstärkele görs på den inre kärnan och innehåller inga fibrer. Majsmjöl har en högre andel fibrer då det görs på fler delar av majskornet. Majsstärkelse fungerar bra som förtjockningsmedel och används ofta i bröd, såser och krämer. Billigt och används i många glutenfria recept.

Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram istället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser istället.

Majsstärkelse                     1 dl = 55 g
Durramjöl                           1 dl = 80 g
Rismjöl                               1 dl = 80 g
Xantangummi                    1 tsk = 4 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g
SoftBake                             1 msk = 6,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfritt Formbröd med SoftBake

5 av 2 röster
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Jäsning 1 timme
Total tid 1 timme 30 minuter
Måltid Bröd
Portioner 1 formbröd

Ingredienser
  

 • 25 g jäst
 • 400 g (4dl) vatten
 • 50 g (1/2 dl) rapsolja
 • 140 g (2 dl) rismjöl
 • 120 g (2 ½ dl) durramjöl
 • 110 g (2 dl) majsstärkelse
 • 30 g (2 msk) strösocker
 • 15 g (1 ½ msk) Premium Psyllium
 • 10 g (1 ½ msk) SoftBake
 • 6 g (1 tsk) salt

Instruktioner
 

 • Smula ner jästen i en degbunke.
 • Värm vattnet till 37 grader och vispa ut jästen med vattnet. Vispa ner rapsoljan i degvätskan.
 • Blanda resterande ingredienser i en bunke och tillsätt blandningen till degvätskan. Arbeta ihop degen ordentligt i ca 5 minuter, gärna i assistent men det går också bra med elvispens degkrokar.
 • Strö lite durramjöl runt degen och låt den vila i bunken under bakduk i 15 minuter.
 • Stjälp upp degen på ett bakbord lätt mjölat med durramjöl. Om du vill baka formbröd formar du en avlång rulle och lägger i en smord brödforma. Det går också bra att lägga degen direkt på en plåt med bakplåtspapper. Om du vill baka frallor delar du degen i 14 bitar, formar till runda bullar och lägger på två plåtar med bakplåtspapper.
 • Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
 • Värm ugnen till 250 grader.
 • Grädda stora bröd i nedre delen av ugnen. Sänk då temperaturen till 200 grader direkt när du satt in brödformarna eller plåten med limpor i ugnen och grädda i ca 30 minuter. Frallor gräddas i mitten av ugnen. Sänk ugnsvärmen till 225 grader vid insättning av plåten och grädda i ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Anteckning

Recept av Anneli Bark. Anneli driver @glutenfriagodsaker och är en av de absolut största på glutenfri bakning i Sverige.
Keyword glutenfritt bröd
Tried this recipe?Let us know how it was!