Stora goda muffins
Fluffiga och mjuka
Klara på kort tid
Glutenfria Muffins med SoftBake
Glutenfria muffins är enkla att slänga ihop på kort tid och är godast om de äts nybakade från ugnen. Genom åren har vi smakat på många torra och smuliga muffins men det här är precis som vilka vanliga saftiga muffins som helst. Med hjälp av den nya ingrediensen för glutenfri bakning, SoftBake, blir de här glutenfria muffinsen även mjuka och fluffiga. Inga smulor, fin form och saftiga. Vad mer kan man begära av ett par glutenfria muffins? Så nära perfektion man kan komma.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Att mäta ingredienserna med våg istället för att gå efter mått ger en mer exakt fördelning mellan ingredienserna. Glutenfria bakverk är mer känsliga för om det blir mer eller mindre av någon mjölsort eller psyllium tex. Investera i en bra våg helt enkelt.
Mjölsorter
Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram istället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser istället.
Rismjöl 1 dl = 80 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfria Muffins med SoftBake
Ingredienser
- 265 g rismjöl
- 150 g socker (går att ta mycket mindre)
- 4 st ägg
- 156 g solrosolja
- 156 g mjölk
- 14 g salt
- 10 g SoftBake
- 10 g bakpulver
- 3 g vaniljpulver
Instruktioner
- Blanda alla torra ingredienser i en skål
- Tillsätt all vätska och rör om så att inga klumpar finns kvar i smeten
- Fyll muffinsformar till ungefär 2/3 av formens volym
- Grädda i ugnen på 220 grader i 10 minuter