Go Back
+ servings

Glutenfritt Formbröd med SoftBake

5 av 2 röster
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Jäsning 1 timme
Total tid 1 timme 30 minuter
Måltid Bröd
Portioner 1 formbröd

Ingredienser
  

  • 25 g jäst
  • 400 g (4dl) vatten
  • 50 g (1/2 dl) rapsolja
  • 140 g (2 dl) rismjöl
  • 120 g (2 ½ dl) durramjöl
  • 110 g (2 dl) majsstärkelse
  • 30 g (2 msk) strösocker
  • 15 g (1 ½ msk) Premium Psyllium
  • 10 g (1 ½ msk) SoftBake
  • 6 g (1 tsk) salt

Instruktioner
 

  • Smula ner jästen i en degbunke.
  • Värm vattnet till 37 grader och vispa ut jästen med vattnet. Vispa ner rapsoljan i degvätskan.
  • Blanda resterande ingredienser i en bunke och tillsätt blandningen till degvätskan. Arbeta ihop degen ordentligt i ca 5 minuter, gärna i assistent men det går också bra med elvispens degkrokar.
  • Strö lite durramjöl runt degen och låt den vila i bunken under bakduk i 15 minuter.
  • Stjälp upp degen på ett bakbord lätt mjölat med durramjöl. Om du vill baka formbröd formar du en avlång rulle och lägger i en smord brödforma. Det går också bra att lägga degen direkt på en plåt med bakplåtspapper. Om du vill baka frallor delar du degen i 14 bitar, formar till runda bullar och lägger på två plåtar med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  • Värm ugnen till 250 grader.
  • Grädda stora bröd i nedre delen av ugnen. Sänk då temperaturen till 200 grader direkt när du satt in brödformarna eller plåten med limpor i ugnen och grädda i ca 30 minuter. Frallor gräddas i mitten av ugnen. Sänk ugnsvärmen till 225 grader vid insättning av plåten och grädda i ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Anteckning

Recept av Anneli Bark. Anneli driver @glutenfriagodsaker och är en av de absolut största på glutenfri bakning i Sverige.
Keyword glutenfritt bröd
Tried this recipe?Let us know how it was!