Värm vattnet till 37 grader och vispa ut jästen med vattnet. Vispa ner rapsoljan i degvätskan.
Blanda resterande ingredienser i en bunke och tillsätt blandningen till degvätskan. Arbeta ihop degen ordentligt i ca 5 minuter, gärna i assistent men det går också bra med elvispens degkrokar.
Strö lite durramjöl runt degen och låt den vila i bunken under bakduk i 15 minuter.
Stjälp upp degen på ett bakbord lätt mjölat med durramjöl. Om du vill baka formbröd formar du en avlång rulle och lägger i en smord brödforma. Det går också bra att lägga degen direkt på en plåt med bakplåtspapper. Om du vill baka frallor delar du degen i 14 bitar, formar till runda bullar och lägger på två plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Värm ugnen till 250 grader.
Grädda stora bröd i nedre delen av ugnen. Sänk då temperaturen till 200 grader direkt när du satt in brödformarna eller plåten med limpor i ugnen och grädda i ca 30 minuter. Frallor gräddas i mitten av ugnen. Sänk ugnsvärmen till 225 grader vid insättning av plåten och grädda i ca 10 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Anteckning
Recept av Anneli Bark. Anneli driver @glutenfriagodsaker och är en av de absolut största på glutenfri bakning i Sverige.