Glutenfria och Äggfria Chokladmuffins

Klara på mindre än 30 min

Ägg och glutenfria

Ca 8 stycken


Glutenfria och äggfria chokladmuffins

Så goda glutenfria och äggfria chokladmuffins. Dessutom väldigt enkla att göra och är klara på 30 minuter. Ägg är svåra att ersätta då de har så unika egenskaper och bidrar med mycket teknik till bakverk men de här receptet har lyckats att ersätta både ägg och gluten utan problem. Vill du dessutom göra dom laktosfria kan du byta ut grädden mot en laktosfri variant istället utan problem.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Gräddning i ugn
Olika ugnar beter sig olika. Ställ därför klockan gärna på något mindre tid än vad receptet anger och kolla gärna en gång för tidigt så att ditt bröd inte stått inne för länge. För varmt och för länge gör ditt bröd torrt. Ha tålamod och testa dig fram med tiden och värmen.

Glutenfria mjölsorter

Potatismjöl
Brukar också gå under namnet potatisstärkelse. Görs helt enkelt från potatis och har en neutral smak. Brukar användas som ett substitut för vetemjöl i tex tårtor och bakverk men går även att ha till bröd. Används också för sina bindande egenskaper i såser då det tjocknar tillsammans med vätska.

Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Potatismjöl                         1 dl = 80 g
Rismjöl                               1 dl = 80 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g
Xantangummi                    1 tsk = 4 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

glutenfria chokladmuffins äggfria

Glutenfria och Äggfria Chokladmuffins

Smarriga muffins utan ägg eller gluten. Klara på mindre än 30 minuter. Går bra att göra laktosfria genom att byta ut grädden till laktosfri grädde. Passar alla på festen.
5 / 1 röst
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 13 minuter
Total tid 43 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 8 stycken

Ingredienser
  

Muffins

  • 200 g kallt vatten
  • 2 tsk premium psyllium
  • 100 g rumstempererat smör (eller mjölkfritt alternativ)
  • 150 g strösocker
  • 30 g kakao
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g rismjöl
  • 30 g potatismjöl
  • 8 st muffinsformar

Frosting med passionsfrukt:

  • 150 g vispgrädde
  • 100 g Mascarpone
  • 20 g strösocker
  • 2 st passionsfrukter

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft, eller 200 grader under/övervärme
  • Blanda samman vattnet och psylliumfröskalen med en gaffel och ställ åt sidan för att svälla
  • Vispa smör och socker så det blir mjukt, gärna med en elvisp eller en hushållsassistent
  • Blanda alla torra ingredienser och blanda dem med smöret och sockret
  • Tillsätt psyllium-blandningen, som nu är som en gelé, och vispa under några minuter så att allt blandas väl och blir luftigt i konsistensen
  • Fördela smeten i 8 muffinsformar som du ställer på en plåt. Du kan antingen använda två skedar för att klicka i smeten eller lägga smeten i en spritspåse och spritsa ner i formarna för att undvika kladd
  • Grädda muffinsen i 13 minuter i 175 grader varmluft eller 200 grader över/undervärme
  • Låt dem svalna om du vill ha frosting ovanpå dem

Frosting

  • Skrapa ur passionsfrukterna och pressa innehållet genom en sil så att du inte får med fröna men fruktsaften.
  • Väg upp alla ingredienser i en bunke och vispa samman tills du får en mjuk och gräddig konsistens.
  • Spritsa på de kalla muffinsen.

Anteckning

Recept av Maria Blohm
Keyword glutenfria muffins
Tried this recipe?Let us know how it was!

1 svar på ”Glutenfria och Äggfria Chokladmuffins”

Kommentarer är stängda.

5 from 1 vote