Naturligt glutenfria ingredienser
Jäsning 2 timmar
Ca 24 stycken
Glutenfria Kanelbullar av Mekto Ganic
Riktigt goda glutenfria kanelbullar av Mekto Ganic. Ett glas mjölk och bullar på vintern eller ett glas saft med kanelbullar på sommaren. Vilket som, dessa goda bullar passar till både och. Receptet är utformat så att degen jäser över natten vilket gör de extra goda tycker vi. Visst, det tar kräver lite planering men det är det väl värt. Se till att testa dessa glutenfria kanelbullar nästa gång det är dags att baka.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Saftigare Bröd
Använd lagom med mjöl och mät med våg. Ett recept behöver alltid ha något som binder vätskan, tex psyllium eller Xantangummi. Det suger åt sig vätska, sväller och gör bakverket saftigt.
Glutenfria mjölsorter
Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Rismjöl 1 dl = 80 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfria Kanelbullar
Ingredienser
Fördeg
- 5 g jäst
- 1 ¼ dl kallt vatten
- 1 ½ dl rårismjöl
Övriga ingredienser
- 50 g jäst
- 4 dl mjölk
- 2 st vispade ägg
- 150 g rumsvarmt smör
- 2 dl råsocker
- 6 dl rårismjöl
- ½ dl pofiber
- ½ dl premium psyllium
- 2 tsk vaniljpulver
- 1 msk kanel
- ½ msk kardemumma
- 1 tsk havssalt
Fyllning
- 50 g rumsvarmt smör
- ½ dl råsocker
- ½ dl kanel
Pensling och topping
- ägg
- pärlsocker eller mandelflarn
Instruktioner
Fördeg
- Rör ihop jäst, vatten och rårismjöl till fördegen. Plasta och ställ in i kylen över natten. Det går även att göra fördegen och ha stående några timmar i rumstemperatur, gärna på en varm plats. Fördegen har kommit igång när det har rest sig en del och börjat bubbla.
Efter natten
- Rör ut jästen i mjölken och tillsätt äggen och smöret.
- Rör i fördegen.
- Blanda alla torra ingredienser och rör ihop med den första blandningen samtidigt som du blandar kraftigt.
- Kör degen i 5 minuter. Plasta och låt jäsa 2 timmar.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar. Kavla ut varje del till ca 1 1/2 cm tjocka plattor.
- Bre på önskad mängd smör följt av råsocker och kanel. Rulla ihop degen på långsidan och skär varje del i 12 bitar.
- Lägg kanelbullarna i bullformar eller direkt på smörpapper. Sätt ugnen på 225°C. Plasta och lät jäsa i 45 minuter.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller mandelflarn. Grädda mitt i ugnen i 11-13 minuter eller tills bullarna får en fin färg.