Ägg och Glutenfria Matmuffins

Ägg och glutenfria

Tillsätt eget innehåll

Ca 6 stycken


Ägg och glutenfria matmuffins

Goda glutenfria och äggfria matmuffins, ibland får man allt man önskar. Fantastiska matiga muffins som passar perfekt att hamed på ett buffébord vid en festlig middag, eller att ta med till ett knytkalas, eller varför inte en helt vanlig vardagskväll serverat med en god sallad. Receptet är både ägg- och glutenfritt och går hem hos alla.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Våg är bättre än mått
Att mäta ingredienserna med våg istället för att gå efter mått ger en mer exakt fördelning mellan ingredienserna. Glutenfria bakverk är mer känsliga för om det blir mer eller mindre av någon mjölsort eller psyllium tex. Investera i en bra våg helt enkelt.

Glutenfria mjölsorter

Majsmjöl
Kommer förstås från majs som namnet avslöjar och är ett vanligt grundmjöl i glutenfri bakning. Har en gul färg vilket en del tycker speglar av sig i bakverken. Går bra att använda till både bröd och bakverk. Vissa med känsliga magar kan reagera på majsmjöl och bör därför undvika detta. Du ser ofta majsmjölet i många recept. Det är billigt, fungerar som klister och går att använda till all typ av bakning.

Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Majsmjöl                            1 dl = 55 g
Rismjöl                               1 dl = 80 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g
Xantangummi                    1 tsk = 4 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Ägg och Glutenfria Matmuffins

Ägg och Glutenfria Matmuffins

Fantastiska matiga muffins som passar perfekt att hamed på ett buffébord vid en festlig middag, eller att ta med till ett knytkalas, eller varför inte en helt vanlig vardagskväll serverat med en god sallad. Receptet är både ägg- och glutenfritt.
Inga röster ännu
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 35 minuter
Måltid Smårätter
Portioner 6 stycken

Ingredienser
  

 • 200 g vatten
 • 2 tsk premium psyllium
 • 50 g majsmjöl
 • 50 g rismjöl
 • 50 g polenta
 • ½ tsk salt
 • 2 tsk bakpulver
 • 30 g olja utan smak, t.ex. rapsolja
 • 1 st schalottenlök
 • 10 g fryst eller färsk persilja
 • 50 g riven ost

Instruktioner
 

 • Sätt ugnen på 200 grader varmluft, eller 225 grader under/övervärme
 • Blanda psyllium och vattnet med en gaffel och ställ åt sidan för att svälla
 • Blanda samman alla torra ingredienser
 • Tillsätt oljan och psyllium-blandningen, som nu är som en gelé, och vispa under några minuter så att allt blandas väl och blir lite luftigt. Du kan med fördel använda en elvisp eller hushållsassistent
 • Hacka schalottenlöken fint och tillsätt i smeten tillsammans med persilja och ost, blanda under en halv minut så att allt är väl blandat
 • Grädda muffinsen i 18-20 minuter i 200 grader varmluft eller 225 grader över/undervärme
 • Låt svalna något innan du äter dem.

Anteckning

Tips! Du kan använda detta recept som grundrecept och tillsätta vad du vill. Tex, bacon, kycklingbitar, broccoli, spenat eller annat smarrigt.
Recept och foto av Maria Blohm
Keyword glutenfria muffins
Tried this recipe?Let us know how it was!