Riktigt goda glutenfria kanelbullar. Ett glas mjölk och bullar på vintern eller ett glas saft med bullar på sommaren. Vilket som, dessa bullar passar till både och. Lång-jästa bullar, gärna över natten.
Rör ihop jäst, vatten och rårismjöl till fördegen. Plasta och ställ in i kylen över natten. Det går även att göra fördegen och ha stående några timmar i rumstemperatur, gärna på en varm plats. Fördegen har kommit igång när det har rest sig en del och börjat bubbla.
Efter natten
Rör ut jästen i mjölken och tillsätt äggen och smöret.
Rör i fördegen.
Blanda alla torra ingredienser och rör ihop med den första blandningen samtidigt som du blandar kraftigt.
Kör degen i 5 minuter. Plasta och låt jäsa 2 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar. Kavla ut varje del till ca 1 1/2 cm tjocka plattor.
Bre på önskad mängd smör följt av råsocker och kanel. Rulla ihop degen på långsidan och skär varje del i 12 bitar.
Lägg kanelbullarna i bullformar eller direkt på smörpapper. Sätt ugnen på 225°C. Plasta och lät jäsa i 45 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller mandelflarn. Grädda mitt i ugnen i 11-13 minuter eller tills bullarna får en fin färg.
Anteckning
Tips för mjölkfritt: Byt ut smöret mot samma mängd kokosolja och mjölken mot samma mängd kokosmjölk. Om du använder kokosolja måste mjölken vara rumsvarm, gärna samma temperatur som kokosoljan.Recept av Mekto Ganic ur boken “Bröd och kakor – baka utan gluten”, Ordalaget Bokförlag, 2014.