Gjord på glutenfri mjölmix
Jäsning 30 min
Ca 40 stycken
Glutenfria Kanelbullar
Goda glutenfria kanelbullar gjorda på ett recept av ett riktigt proffs. Det är svårt att misslyckas med de här kanelbullarna. Vi brukar som vanligt variera sockermängden beroende på hur söta du vill ha dina bullar. Vi föredrar så lite socker som möjligt då vi tycker de andra smakerna kommer fram mycket bättre utan sockret. Perfekta glutenfria kanelbullar att ha med sig på picknick eller avnjuta hemma med en kopp kaffe.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Tips för jäsning
Använd alltid kall degvätska, det ger bättre deg och mer smak. Lite socker i påskyndar jäsningen och ger näring till degen. Men lugn, sockret försvinner under jäsningen och ditt bröd är fortfarande sockerfritt.
Glutenfria mjölsorter
Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Glutenfri mjölmix 1 dl = 60 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfria Kanelbullar
Ingredienser
Deg
- 50 g röd jäst
- 75 g margarin eller smör
- 5 dl mjölk
- 1-2 msk premium psyllium
- ½ dl socker
- 1 tsk stötta kardemumma kärnor
- ¼ tsk salt
- 1 st ägg
- 12-14 dl glutenfri mjölmix
Fyllning
- 100 g margarin eller smör
- ½ dl socker
- 1 msk malen kanel
Pensling och garnering
- ägg
- pärlsocker eller kokosflingor
Instruktioner
- Smula ner jästen i degbunken.
- Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarmt, 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt psyllium och låt svälla ca 10 minuter.
- Tillsätt socker, kardemumma, salt, ägg och hälften av mjölmixen. Arbeta degen smidig och arbeta in mixen i småportioner tills degen är slät och smidig, men inte för fast. Spar lite mix till utbakningen.
- Arbeta degen väl i maskin. Låt den jäsa övertäck i bunken ca 30 minuter.
- Fyllning: Rör samman matfett, socker och kanel till en smidig smet.
- Utbakning: Strö resten av mjölmixen på arbetsbänken och knåda degen väl.
- Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta. Den ska vara knappt 1 cm tjock.
- Bred fyllningen i ett jämnt lager över hela plattan. Rulla ihop degen från långsidan som en rulltårta. Skär rullen i ca 3 cm breda bitar. Ställ dem i bullformar med snittytan upp. Täck över och låt dem jäsa ca 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Gräddning: Mitt i ugnen, 250°C, 8-10 minuter