Hannas Glutenfria Korvbröd

Baka eget glutenfritt korvbröd

Naturligt glutenfria råvaror

Klara på mindre än 60 min

Ca 8-10 st


Glutenfritt Korvbröd

Riktigt gott glutenfritt korvbröd som går snabbt att göra själv. Bakat på helt naturligt glutenfria råvaror seglar detta korvbröd upp som en av sommarens favoriter skulle vi tro så se till att vara förberedd på att dela med dig av receptet. Gör ett storbak innan sommaren, frys in bröden och ta fram när det ska grillas. Byt ut vanlig mjölk mot ett vegetabiliskt alternativ så kan även den laktosintoleranta ta del av ditt glutenfria korvbröd.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Följ receptet
Ersätt inte ett annat mjöl med ett annat. Olika glutenfria mjölsorter har olika egenskaper. Ett glutenfritt bröd är känsligare för om du byter ut ingredienserna än ett vanligt bröd.

Glutenfria mjölsorter

Kokosmjöl
Ett fräsch och smakrikt mjöl från det torkade fruktköttet av kokosnöten. Har ett högt innehåll av kostfibrer, närmare 40%. Används ofta i bakverk, pannkakor, våfflor osv då det ger en något söt smak. Gör sig inte lika bra till bröd men går absolut att använda. Ger en härlig med mild smak av kokos. Har fått ett uppsving senaste åren med LCHF-trenden då det innehåller liten andel kolhydrater. Ett tips är att tillsätta en del kokosmjöl till din smoothie eller hälla det i yoghurten för ett extra fibertillskott.

Kikärtsmjöl
Vi är mest vana vid att äta de hela kikärtorna eller göra hummus. I flera delar av världen är kikärtsmjöl ett väldigt vanligt mjöl. Gör sig bra till bröd och tunnbröd. Då mjölet görs på hela kikärtan har mjölet ett högt fiber- och proteininnehåll. Kikärtsmjöl brukar även bidra med luft och göra bakverket fluffigt. Fortfarande ganska dyrt i butiken och syns inte i så många recept. Går utmärkt att göra själv då du kan pulverisera hela kikärtor en mixer.

Teffmjöl
Ett anrikt mjöl som funnits i alla tider. Kommer ursprungligen från Afrika och har starka kopplingar till Etiopien. Ett fiberrikt mjöl som passar bra till grovt bröd. Ett tyngre mjöl som så många andra glutenfria mjölsorter behöver användas tillsammans med psyllium för att svälla. Innehåller många näringsämnen och har ett lågt GI trots ett ganska högt kolhydratinnehåll. Har en neutral smak och passar mycket bra till pizza.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Kokosmjöl                          1 dl = 50 g
Kikärtsmjöl                        1 dl = 65 g
Teffmjöl                             1 dl = 60 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

glutenfria korvbröd

Hannas Glutenfria Korvbröd

Baka ditt eget glutenfria korvbröd. Perfekt att göra i stor volym och frysa in. Bakat på naturligt glutenfria råvaror.
Inga röster ännu
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Jäsning 10 minuter
Total tid 50 minuter
Måltid Bröd
Portioner 10 stycken

Ingredienser
  

 • 3 st ägg
 • 2 dl valfri mjölk
 • ½ dl kokosmjöl, alt. sesammjöl
 • 1 dl teffmjöl, alt. bovetemjöl
 • 1 dl potatismjöl
 • ½ dl kikärts – eller linsmjöl
 • 1 ½ msk premium psyllium
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 nypa örtsalt

Instruktioner
 

 • Sätt ugnen på 250C.
 • Blanda alla torra ingredienser.
 • Vispa äggen och blanda tillsammans med mjölken i dom med dom torra ingredienserna till en slät och jämn smet. Låt stå i 10-15 min.
 • Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Smeten ska nu vara så tjock att du med fuktade händer kan forma ca 8-10 st korvbröd som du lägger på plåten.
 • Sänk ugnen till 200C och sätt in bröden. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills bröden har en gyllene yta och är ”stumma” när du känner på dom.
 • För att se bilder på hur smeten ska se ut samt hur du formar bröden, se det här inlägget (klick).

Anteckning

Recept av Hanna Göransson. Författare till b.la. boken Friendly Food och driver bloggen “Hur bra som helst”.
Keyword glutenfritt bröd, korvbröd
Tried this recipe?Let us know how it was!