Naturligt glutenfria råvaror
Klara på 30 min
Ca 9-10 st
Glutenfria Tortillabröd
Vilken lyxig känsla att få baka egna glutenfria tortillabröd till tacokvällen. Det tar inte så lång tid heller, klara på 30 minuter ungefär, det tycker vi är snabbt ändå. Bakat på naturligt glutenfria ingredienser är detta bröd som alla kan njuta av kring tacomyset. Vi hoppas kvällen kommer höjas ytterligare med dessa godingar på tallriken.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Våg är bättre än mått
Att mäta ingredienserna med våg istället för att gå efter mått ger en mer exakt fördelning mellan ingredienserna. Glutenfria bakverk är mer känsliga för om det blir mer eller mindre av någon mjölsort eller psyllium tex. Investera i en bra våg helt enkelt.
Glutenfria mjölsorter
Majsmjöl
Kommer förstås från majs som namnet avslöjar och är ett vanligt grundmjöl i glutenfri bakning. Har en gul färg vilket en del tycker speglar av sig i bakverken. Går bra att använda till både bröd och bakverk. Vissa med känsliga magar kan reagera på majsmjöl och bör därför undvika detta. Du ser ofta majsmjölet i många recept. Det är billigt, fungerar som klister och går att använda till all typ av bakning.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Majsstärkelse 1 dl = 55 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfria Tortillabröd
Ingredienser
- 400 g kallt vatten
- 1 tsk bakpulver
- 50 g rismjöl
- 150 g majsmjöl
- ½ tsk salt
- 30 g (3 msk) premium psyllium
Instruktioner
- Blanda ihop alla ingredienser till en smet. Låt degen svälla i 15 minuter.
- Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut till runda tunna bröd.
- Stek bröden i en torr stekpanna på hög värme. Stek ett par minuter på båda sidor så att brödet får en fin färg.
- Täck bröden med en bakduk eller folie för att de inte ska bli torra.