Glutenfritt knäckebröd

Glutenfritt knäckebröd fullt med fibrer

Naturligt glutenfria ingredienser

Baktid ca 30 min

Täcker en plåt


Glutenfritt Knäckebröd

Glutenfritt knäckebröd är en delikatess som garanterat kommer höja nivån vid nästa tillställning. Detta receptet är dessutom väldigt enkelt och brödet är färdigt på bara 30 minuter. När du bakar knäckebröd med psyllium ska du inte låta degen stå utan fördela den på bakplåten med detsamma, annars sväller psylliumfröskalen upp för mycket och degen blir degig. Toppa knäckebrödet med pumpafrön innan du gräddar i ugnen.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Stabilisera degen
Glutens egenskaper måste ersättas. Det gör du enklast genom att använda psyllium eller xantangummi. Psyllium binder vätska och håller ihop degen. Xantan ger degen spänst och mer volym.

Glutenfria mjölsorter

Mandelmjöl
Ett av de dyrare mjölsorterna som finns, med förklariga skäl, då mjölet görs på mandlar. Oerhört populär vid LCHF-bakning med en fetthalt på närmare 50%. Innehåller därför mycket energi. Dessutom högt fiberinnehåll då mjölet görs på hela mandeln. Används till bröd, kakor och bakverk. Bra att tänka på kan vara att förvara mjölet i kylen då det lätt härsknar i skafferiet. Tips är att baka paj på mandelmjöl då det förgyller pajskalet med sin något söta smak.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Mandelmjöl                        1 dl = 50 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

glutenfritt knäckebröd

Glutenfritt knäckebröd

Glutenfritt knäckebröd är en delikatess somgaranterat kommer höja nivån vid nästa tillställning. Detta receptet ärdessutom väldigt enkelt och brödet är färdigt på bara 30 minuter. 
Inga röster ännu
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 35 minuter
Måltid Bröd
Portioner 1 plåt

Ingredienser
  

 • 35 g premium psyllium
 • 50 g chiafrön
 • 50 g mandelmjöl
 • 1 tsk salt
 • 1 st ägg
 • ½ dl olivolja
 • 1 ½ dl vatten
 • pumpafrön

Instruktioner
 

 • Sätt ugnen på 180 grader (varmluftsugn) och lägg bakplåtspapper på en plåt. Ha lite extra bakplåtspapper vid sidan av.
 • Blanda alla ingredienserna i en skål och vänd runt snabbt. Fördela därefter smeten på bakplåtspapperet i ett jämnt och tjockt lager och garnera med pumpafrön om du vill.
 • Grädda i ugnen i cirka 22-25 minuter.
 • Dela knäckebrödet i lagom stora bitar så fort det kommer ut ur ugnen.

Anteckning

Recept av Johanna Håkansson, www.magiskmat.sporthalsa.se
Instagram: @magiskmat.nu
Keyword glutenfritt bröd, knäckebröd
Tried this recipe?Let us know how it was!