Glutenfri Kardemummakaka

Kardemumma och vanilj

Mörk choklad

Saftig


Glutenfri Kardemummakaka

En glutenfri chokladkaka med massor av kardemummasmak. Den här kakan är en mäktig upplevelse om du vågar hålla uppe kakaohalten på chokladen. Gärna upp mot 100%. Sen kan du själv söta chokladkakan efter behov men vi tycker den är godast ju högre kakaohalt man adderar. Mandelmjölet ger en fin, något nötig smak, till kakan. Passar fint till en varm kopp kaffe under alla årstider.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Kletig deg är bra deg
Tycker du degen är kletig? Bra! Det ska den vara. Annars är risken stor att bakverket kommer att bli torrt. Du får stå ut med att det klibbar lite om fingrarna men det kommer göra dig gott sen. Tips när du ska kavla är att lägga degen mellan två bakplåtspapper så blir det lättare att kavla ut den kletiga degen.

Glutenfria mjölsorter

Mandelmjöl
Ett av de dyrare mjölsorterna som finns, med förklariga skäl, då mjölet görs på mandlar. Oerhört populär vid LCHF-bakning med en fetthalt på närmare 50%. Innehåller därför mycket energi. Dessutom högt fiberinnehåll då mjölet görs på hela mandeln. Används till bröd, kakor och bakverk. Bra att tänka på kan vara att förvara mjölet i kylen då det lätt härsknar i skafferiet. Tips är att baka paj på mandelmjöl då det förgyller pajskalet med sin något söta smak.

Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Mandelmjöl                        1 dl = 50 g
Rismjöl                               1 dl = 80 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g
Xantangummi                    1 tsk = 4 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfri Kardemummakaka

Glutenfri Kardemummakaka

Så god! Ett måste för alla chokladälskare. Fylld med smak av choklad och kardemumma.
Inga röster ännu
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 40 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 1 form

Ingredienser
  

  • 200 g mörk choklad 80-100%, gärna
  • 4 st separerade ägg
  • 50 g honung eller agavesirap
  • 100 g rumsvarmt smör eller rumsvarm kokosolja
  • 250 g kokosmjölk
  • 2 ¼ dl mandelmjöl
  • 1 ¼ dl rismjöl
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk premium psyllium
  • Smör eller kokosolja till formen

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält chokladen i ett vattenbad.
  • Rör försiktigt ner äggulorna och honungen. Rör sedan ner smöret.
  • Blanda mandelmjöl, rismjöl, kardemumma, vaniljpulvret och psyllium.
  • Rör ner mjölblandningen i smeten tillsammans med kokosmjölken.
  • Vispa äggvitorna till ett styvt skum. Vänd försiktigt ned skummet i chokladen.
  • Smörj en form, ca 20 cm i diameter med smör eller kokosolja.
  • Häll försiktigt över smeten i den smorda formen och grädda i ca 25 minuter i 175 grader.
  • Ta ut kakan och låt den svalna på galler.
  • Serveras förslagsvis med glass eller vispad grädde.

Anteckning

Recept av Mekto Ganic
Keyword chokladkaka, kardemummakaka
Tried this recipe?Let us know how it was!