Glutenfritt bröd med frön, nötter och russin
1 limpa eller 10 bullar
Glutenfri mjölmix
Jästid 1 tim
Glutenfritt Hälsobröd
Otroligt gott glutenfritt bröd som vi kallar för hälsobröd. Brödet innehåller macadamianötter, solrosfrön och hela linfrön som alla har positiva egenskaper för din kropp. Sötman i brödet kommer från russin som även dessa innehåller en del fibrer, du kan själv öka eller minska mängden beroende på om du gillar russin eller inte.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Kletig deg är bra deg
Tycker du degen är kletig? Bra! Det ska den vara. Annars är risken stor att bakverket kommer att bli torrt. Du får stå ut med att det klibbar lite om fingrarna men det kommer göra dig gott sen. Tips när du ska kavla är att lägga degen mellan två bakplåtspapper så blir det lättare att kavla ut den kletiga degen.
Glutenfria mjölsorter
Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Glutenfri mjölmix 1 dl = 60 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfritt Hälsobröd
Ingredienser
- 25 g jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 1 msk premium psyllium
- 2 msk olja
- 1 tsk malda brödkryddor
- ½ tsk salt
- ½ dl fibrex
- ½ dl krossat bovete
- 2 msk hela linfrön
- 2 msk solrosfrön
- 2 msk russin
- 4 ½ dl glutenfri mjölblandning
- 1 dl hackade macadamianötter till topping
Instruktioner
- Smula ner jästen i degbunken. Häll på fingervarmt (37°) vatten och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt psyllium, rör om och låt blandningen stå i 10 min.
- Tillsätt olja, brödkryddor, salt, övriga torra ingredienser och det mesta av mjölet.
- Arbeta degen kraftigt, helst i maskin tills den är smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska vara ganska kladdig och är inte lämplig att knåda.
- Pensla en avlång bakform som rymmer 1 1/2 liter. Strö lite solrosfrön i botten och lägg i degen.
- Strö på macadamianötter på toppen.
- Jämna till ytan en aning. Täck med bakduk och låt degen jäsa ca 1 tim.
Gräddning
- Grädda limpan i 200°, i ugnens nedre del, 20-25 min.
- Låt limpan svalna något innan den lossas från formen. Låt den kallna under bakduk. Alt. kan degen även klickas ut direkt på bakplåtspapper till ca 10 matbrödsbullar.
- Följ i övrigt receptet, men grädda bullarna mitt i ugnen i 250°, 10-12 min.