Mjölmix
Mandelmassa
Jästid 45-60 min
Glutenfria Gifflar
Baka klassiska goda glutenfria gifflar till fikat. Nu kan du göra dina egna glutenfria gifflar och avnjuta precis när du vill. Med det här receptet gör du snabbt och enkelt många gifflar så du alltid kan ha att servera när det kommer lite gäster på besök. Både du och dem kommer inte bli besvikna när ni hugger in i dessa glutenfria gifflar.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Stabilisera degen
Glutens egenskaper måste ersättas. Det gör du enklast genom att använda psyllium eller xantangummi. Psyllium binder vätska och håller ihop degen. Xantan ger degen spänst och mer volym.
Glutenfria mjölsorter
Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Glutenfri mjölmix 1 dl = 60 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfria Gifflar
Ingredienser
- 25 g jäst
- 75 g smör eller margarin
- 2 ½ dl mjölk
- 1 msk premium psyllium
- ½ dl strösocker
- 1 krm salt
- 1 dl kesella
- 7-8 dl fin glutenfri mjölblandning
Fyllning
- 100-150 g mandelmassa
Pensling och garnering
- 1 st ägg
- pärlsocker eller kokos
Instruktioner
- Smula ner jästen i degbunken.
- Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm, 37°.
- Häll degspadet över jästen och tillsätt psyllium. Rör om och låt det stå ca 10 min så att psyllium hinner svälla ordentligt.
- Tillsätt socker, salt, kesella och det mesta av mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt, gärna i maskin.
Utbakning
- Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl.
- Dela degen och kavla varje del till en runt platta. Sporra eller skär ut 8 stycken trekanter. Lägg en klick mandelmassa vid basen på varje trekant och rulla ihop.
- Lägg gifflarna på en bakpappersklädd plåt med snibbarna ner.
- Täck över och låt dem jäsa 45-60 min.
- Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
- Grädda mitt i ugnen i 250°, ca 8 min.
Anteckning
Bild av Nora Voss.