Go Back
+ servings
glutenfritt hälsobröd

Glutenfritt Hälsobröd

Glutenfritt bröd med frön, russin och nötter. Går att baka som formbröd eller frallor.
Inga röster ännu
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Jäsning 1 timme
Total tid 1 timme 40 minuter
Måltid Bröd
Portioner 1 formbröd

Ingredienser
  

  • 25 g jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 msk premium psyllium
  • 2 msk olja
  • 1 tsk malda brödkryddor
  • ½ tsk salt
  • ½ dl fibrex
  • ½ dl krossat bovete
  • 2 msk hela linfrön
  • 2 msk solrosfrön
  • 2 msk russin
  • 4 ½ dl glutenfri mjölblandning
  • 1 dl hackade macadamianötter till topping

Instruktioner
 

  • Smula ner jästen i degbunken. Häll på fingervarmt (37°) vatten och rör tills jästen löst sig.
  • Tillsätt psyllium, rör om och låt blandningen stå i 10 min.
  • Tillsätt olja, brödkryddor, salt, övriga torra ingredienser och det mesta av mjölet.
  • Arbeta degen kraftigt, helst i maskin tills den är smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska vara ganska kladdig och är inte lämplig att knåda.
  • Pensla en avlång bakform som rymmer 1 1/2 liter. Strö lite solrosfrön i botten och lägg i degen.
  • Strö på macadamianötter på toppen.
  • Jämna till ytan en aning. Täck med bakduk och låt degen jäsa ca 1 tim.

Gräddning

  • Grädda limpan i 200°, i ugnens nedre del, 20-25 min.
  • Låt limpan svalna något innan den lossas från formen. Låt den kallna under bakduk. Alt. kan degen även klickas ut direkt på bakplåtspapper till ca 10 matbrödsbullar.
  • Följ i övrigt receptet, men grädda bullarna mitt i ugnen i 250°, 10-12 min.

Anteckning

Gör mjölkfria:
Använd fin glutenfri mjölblandning utan mjölk.
Receptet är även provat med 2 dl (140g) Hälsogröt Special istället för Fibrex, bovetekross, linfrö, solrosfrö och russin.
Keyword glutenfritt bröd
Tried this recipe?Let us know how it was!