Basrecept till flera bröd
Korvbröd, hamburgerbröd eller frallor
Fluffiga och stora
Glutenfritt Grundrecept
Det är alltid bra att ha ett grundrecept att utgå ifrån när du bakar glutenfritt. Det här receptet är helt nytt och framtaget med vår nya ingrediens SoftBake. SoftBake ger en ökad volym och fluffighet samtidigt som det binder vätska och hjälper psyllium att hålla ihop brödet. Du kan forma bröden till korvbröd, hamburgerbröd eller vanliga små släta frallor och använda till det du tycker passar. Oavsett så är skillnaden med och utan SoftBake stor, du måste testa detta.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Stabilisera degen
Glutens egenskaper måste ersättas. Det gör du enklast genom att använda psyllium eller xantangummi. Psyllium binder vätska och håller ihop degen. Xantan ger degen spänst och mer volym.
Mjölsorter
Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.
Majsstärkelse
Skillnaden på majsmjöl och majsstärkelse är på vilka delar mjölet görs. Majsstärkele görs på den inre kärnan och innehåller inga fibrer. Majsmjöl har en högre andel fibrer då det görs på fler delar av majskornet. Majsstärkelse fungerar bra som förtjockningsmedel och används ofta i bröd, såser och krämer. Billigt och används i många glutenfria recept.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram istället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser istället.
Rismjöl 1 dl = 80 g
Majsstärkelse 1 dl = 55 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfritt Grundrecept
Ingredienser
- 434 g vatten
- 230 g majsstärkelse
- 150 g rismjöl
- 40 g socker
- 30 g sirap
- 23 g Premium Psyllium
- 20 g jäst
- 14 g salt
- 14 g surdeg (valfritt)
- 12 g solrosolja
- 12 g SoftBake
Instruktioner
- Blanda alla torra ingredienser i en skål
- Addera de flytande ingredienserna till mjölblandningen och knåda i ca 6 minuter. Degen ska vara lite kletig men ska gå att rulla med mjölade händer.
- Rulla till önskad form på brödet, ca 60-70 g per bröd.
- Låt jäsa på 37 grader i ugnen i 50 minuter.
- Grädda sedan på 175 grader i 20 min.
- Låt svalna innan servering.