LCHF-vänliga
Naturligt glutenfria ingredienser
Utan jäsning
Glutenfritt bröd från LCHF-arkivet
LCHF-arkivet är en stor hemsida med massor av inspiration till dig som vill äta en LCHF-baserad kost. Här hittar du mängder, och vi menar mängder, med recept vilket kan vara bra när fantasin tryter och det är dags för att laga mat. De här glutenfria och lchf-vänliga frallorna är ett riktigt gott bröd. Utan jästid går de även snabbt att baka vilket är en fördel när du vill ha nybakat bröd i sista stund.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Att mäta ingredienserna med våg istället för att gå efter mått ger en mer exakt fördelning mellan ingredienserna. Glutenfria bakverk är mer känsliga för om det blir mer eller mindre av någon mjölsort eller psyllium tex. Investera i en bra våg helt enkelt.
Mjölsorter
Durramjöl
Vi på Lindroos gillar durra så mycket att vi till och med har ett ekologiskt durramjöl i sortimentet. Ett otroligt mjöl med hög kvalité som du kommer märka stor skillnad på mot många andra durramjöl. Durra har sitt ursprung från Afrika och ingår i många brödrecept med grova mjöl. Innehåller mycket näring o form av mineraler och fibrer.
Majsstärkelse
Skillnaden på majsmjöl och majsstärkelse är på vilka delar mjölet görs. Majsstärkele görs på den inre kärnan och innehåller inga fibrer. Majsmjöl har en högre andel fibrer då det görs på fler delar av majskornet. Majsstärkelse fungerar bra som förtjockningsmedel och används ofta i bröd, såser och krämer. Billigt och används i många glutenfria recept.
Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram istället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser istället.
Majsstärkelse 1 dl = 55 g
Durramjöl 1 dl = 80 g
Rismjöl 1 dl = 80 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
Glutenfria LCHF-frallor
Ingredienser
- 100 g Solrosmjöl
- 150 g Keso
- 2 st Ägg
- 1 dl Vatten
- 2 tsk Bakpulver
- ½ tsk Salt
- ¼ dl Linfrön
- ½ dl Sesamfrön
- 50 g Smält smör
- 1 msk premium psyllium
- 1 msk Xantangummi
- Solroskärnor att toppa med
Instruktioner
- Börja med att sätta igång ugnen på 200 grader.
- Mixa ihop keso, ägg, vatten och solrosmjöl till en jämn och fin smet.
- Tillsätt smält smör och mixa vidare.
- Ta de andra torra ingredienserna och blanda ihop i en egen skål.
- Blanda snabbt ner blandningen i den ”blöta” smeten. Här gäller det att vara snabb och effektiv.
- Låt degen vila i 5-10 minuter så att den får binda ihop sig.
- Med fuktade händer formar du nu 7-8 lika stora bollar som placeras på en plåt. Tryck till dom lite så att dom plattas ut lite.
- Strö på lite solroskärnor eller andra frön.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 22-25 minuter.
- Ta ut och låt frallorna svalna på galler.