Glutenfritt Ciabatta Bröd

Naturligt glutenfria råvaror

Saftigt och gott

Två st limpor


Glutenfritt Ciabatta Bröd

Vad slår ett riktigt gott glutenfritt ciabatta bröd? Inte mycket. Det här receptet kan uppfattas som kletigt och rinnigt när du bakar ihop det men det färdiga resultatet blir alltid bra. Fina fluffiga ciabattabröd till en mysig middag på kvällen.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Gräddning i ugn
Olika ugnar beter sig olika. Ställ därför klockan gärna på något mindre tid än vad receptet anger och kolla gärna en gång för tidigt så att ditt bröd inte stått inne för länge. För varmt och för länge gör ditt bröd torrt. Ha tålamod och testa dig fram med tiden och värmen.

Glutenfria mjölsorter

Majsmjöl
Kommer förstås från majs som namnet avslöjar och är ett vanligt grundmjöl i glutenfri bakning. Har en gul färg vilket en del tycker speglar av sig i bakverken. Går bra att använda till både bröd och bakverk. Vissa med känsliga magar kan reagera på majsmjöl och bör därför undvika detta. Du ser ofta majsmjölet i många recept. Det är billigt, fungerar som klister och går att använda till all typ av bakning.

Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.

Potatismjöl
Brukar också gå under namnet potatisstärkelse. Görs helt enkelt från potatis och har en neutral smak. Brukar användas som ett substitut för vetemjöl i tex tårtor och bakverk men går även att ha till bröd. Används också för sina bindande egenskaper i såser då det tjocknar tillsammans med vätska.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Majsmjöl                            1 dl = 55 g
Potatismjöl                         1 dl = 80 g
Rismjöl                               1 dl = 80 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfritt Ciabatta Bröd

Glutenfritt Ciabatta Bröd

Supergott ciabattabröd med naturligt glutenfria råvaror. Saftigt och gott! Långjäst bröd.
Inga röster ännu
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Jäsning 8 timmar 30 minuter
Total tid 9 timmar 30 minuter
Måltid Bröd
Portioner 2 limpor

Ingredienser
  

  • 350 g kallt vatten
  • 10 g färsk jäst
  • 120 g rismjöl
  • 40 g majsmjöl
  • 150 g potatismjöl
  • 50 g olivolja
  • 1 st äggvita
  • 1 ½ tsk salt
  • 10 g premium psyllium
  • 10 g xantangummi

Instruktioner
 

  • Blanda alla ingredienserna förutom psyllium och xantangummi i en stor skål.
  • Knåda med händerna eller använd en elektrisk mixer för att blanda alla ingredienserna till en deg (ungefär 5 minuter).
  • Tillsätt sedan psyllium och xantangummi i degen och blanda igenom tills den är välkomponerad.
  • Täck skålen i plastfolie (så att den är lufttät) och låt den ligga på bänken i 8 timmar, så att degen kan jäsa.
  • Strö över lite rismjöl på bakbänken efter 8 timmar och placera sedan deg på brickan.
  • Dela degen i två halvor, forma dem till en rektangel och gör den ganska platt, täck lätt med rismjöl.
  • Täck brödet med en fuktig handduk och låt brödet jäsa i 30 minuter.
  • Förvärm ugnen till 225 grader medan brödet jäser. Lägg sedan brödet i ugnen för att gräddas i 40-45 minuter.
  • Ta ur brödet när du är nöjd med färgen och låt vila i 15 minuter på bakplattan.

Anteckning

Recept av Ashleigh och från bloggen “lifeofglutenfree.com”
Keyword glutenfritt bröd
Tried this recipe?Let us know how it was!