Glutenfritt Bröd med Dadlar

Recept av Malin Vesterback

Utan jäst

Ett stort bröd


Glutenfritt Bröd med Dadlar

Ett snabbt och enkelt recept att slänga ihop när du vill ha ett glutenfritt bröd klart fort. Receptet är utan jäst och på så sätt spar du massor med tid. Volymen blir inte riktigt den samma men testa att addera lite SoftBake så kommer det hjälpa till lite grann med volymen även på detta glutenfria bröd utan jäst. SoftBake kommer dessutom bidra med massa fluffighet och gör så att brödet inte känns stabbigt och torrt.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Gyllenbrun yta
Hur får man sån där fin yta som på bild? När du ställt in brödet i ugnen, skvätt lite vatten ovanpå samt ställ en ugnsfast skål med vatten under brödet. Ytan kommer då bli krispigt fin och gyllenbrun.

Glutenfria mjölsorter

Mandelmjöl
Ett av de dyrare mjölsorterna som finns, med förklariga skäl, då mjölet görs på mandlar. Oerhört populär vid LCHF-bakning med en fetthalt på närmare 50%. Innehåller därför mycket energi. Dessutom högt fiberinnehåll då mjölet görs på hela mandeln. Används till bröd, kakor och bakverk. Bra att tänka på kan vara att förvara mjölet i kylen då det lätt härsknar i skafferiet. Tips är att baka paj på mandelmjöl då det förgyller pajskalet med sin något söta smak.

Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Mandelmjöl                        1 dl = 50 g
Rismjöl                               1 dl = 80 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfritt Bröd med Dadlar

Glutenfritt Bröd med Dadlar

Enkelt glutenfritt bröd utan jäst. Smaksatt med sötning av dadlar.
Inga röster ännu
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 timme
Total tid 1 timme 15 minuter
Måltid Bröd
Portioner 1 stort bröd

Ingredienser
  

  • 2 dl dadlar utan kärnor
  • 1 dl kaffe hett och starkt
  • 4,5 dl naturell yoghurt
  • 1 st ägg
  • 1 dl linfrön
  • 0,5 dl chiafrön
  • 3 dl havregryn, glutenfria
  • 2 dl rismjöl
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 msk premium psyllium
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 1,5 tsk bakpulver

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 200 C.
  • Börja med att brygga kaffe eller snabbkaffe.
  • Hacka dadlarna i små bitar och lägg dem i en skål. Häll över det varma kaffet.
  • Mät upp yoghurt, ägg, frön, havregryn, mjöl, psyllium, salt, bikarbonat och bakpulver i en smoothieblender.
  • Tillsätt dadlarna och kaffet.
  • Mixa alltsammans till en slät smet och låt den svälla i en kvart.
  • Häll upp smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper.
  • Grädda brödet i mitten av ugnen i 45 minuter.
  • Ta tag i bakplåtspappret och lyft brödet ur formen över till en plåt.
  • Ställ in brödet i ugnen igen och grädda ytterligare i 15 minuter.

Anteckning

Recept och bild av Malin Vesterback, lagaglutenfritt.se. Besök henne för massor av glutenfri inspiration. Finns alltid något nytt härligt att testa hos Malin.
Keyword glutenfritt bröd
Tried this recipe?Let us know how it was!