Glutenfria Bullar

Vegan

Naturliga sötningskällor

Naturligt glutenfria ingredienser


Glutenfria Bullar med hallon och pumpakross

Från de snörika landskapen runt Åre kommer de springande systrarna El Kott. Sanna och Elin tävlar i Sky Running och bjuder på deras instagram och blogg på massor av bilder från deras vardag. Där ingår en färgglad vegansk kost som de inspirerar tusentals följare med. Dessa glutenfria och veganska kanelbullar är inget undantag. Man blir ju väldigt sugen på att baka dessa läckra bullar när man läser och ser receptet.

Glutenfria Bullar Tips för glutenfri bakning hallon och pumpakross

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Knåda, knåda och knåda lite till
En glutenfri deg kräver arbete, mer än en vanlig. Och helst med maskin. Degen behöver få luft för att kunna få volym och då behövs det tid för att få in luft helt enkelt. Ca 10 min brukar räcka.

Glutenfria mjölsorter

Potatismjöl
Brukar också gå under namnet potatisstärkelse. Görs helt enkelt från potatis och har en neutral smak. Brukar användas som ett substitut för vetemjöl i tex tårtor och bakverk men går även att ha till bröd. Används också för sina bindande egenskaper i såser då det tjocknar tillsammans med vätska.

Durramjöl
Vi på Lindroos gillar durra så mycket att vi till och med har ett ekologiskt durramjöl i sortimentet. Ett otroligt mjöl med hög kvalité som du kommer märka stor skillnad på mot många andra durramjöl. Durra har sitt ursprung från Afrika och ingår i många brödrecept med grova mjöl. Innehåller mycket näring o form av mineraler och fibrer.

Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Potatismjöl                         1 dl = 80 g
Durramjöl                           1 dl = 80 g
Rismjöl                               1 dl = 80 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfria Bullar

Veganska Glutenfria Bullar

Grymt goda glutenfria bullar med hallon och pumpakross. Både veganska och glutenfria.
Inga röster ännu
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Jäsning 2 t
Måltid Efterrätt

Ingredienser
  

Bulldeg

  • 3 ½ dl osötad sojamjölk
  • ¾ dl rapsolja
  • 25 g jäst
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 2 tsk xantangummi
  • 2 nypor salt
  • 1 dl sötning, kokossockereller björksocker
  • 2 dl durramjöl
  • 2 dl potatismjöl
  • 1 dl rismjöl

Fyllning

  • 3 dl frysta hallon
  • 2 dl pumpakross
  • 4 st dadlar
  • 1 msk chiafrön + 1⁄2 dl vatten
  • 1 msk kokossocker
  • Ev kanel, kardemumma, eller vaniljpulver

Instruktioner
 

Deg

  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Se till att mjölken är rumstempererad.
  • Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjöken och oljan. Tillsätt den torra mixen.
  • Vispa med elvisp eller bakmaskin ca 5 minuter tills att du har en jämn fin smet.

Fyllning

  • Lägg chiafrönen i vattnet och låt mjukna ca 20 minuter. Hacka sönder hallonen med en gaffel. Kärna ur och hacka dadlarna.
  • Blanda ihop alltsammans och rör ner det i bull-degen med bara några vändor med en slev.
  • Häll över degen i en spritspåse och spritsa ut snurror på en bakplåtsbeklädd plåt. Toppa med pumpakross.
  • Låt jäsa 2-3 timmar utan bakduk.
  • Grädda ca 20 minuter på 175-200 grader beroende på ugn.

Anteckning

Recept av Sanna och Lina El Kott Helander, www.elkotts.com.
Keyword glutenfria bullar, veganska bullar
Tried this recipe?Let us know how it was!