Glutenfritt bröd med valnötter
Veganvänligt
Jäsning ca 40 min
En stor limpa
Glutenfritt och Veganskt Bröd
Ett bröd för dig som både vill äta glutenfritt och veganskt. Så smidigt att göra om du ska ha gäster som har specialkost tex. Det bästa är att det fortfarande smaker hur bra som helst så alla kommer bli nöjda och vilja ha ditt recept. Vill du byta ut nötterna går det självklart bra eller utelämna dem helt om du har en nötallergiker bland dina gäster.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Knåda, knåda och knåda lite till
En glutenfri deg kräver arbete, mer än en vanlig. Och helst med maskin. Degen behöver få luft för att kunna få volym och då behövs det tid för att få in luft helt enkelt. Ca 10 min brukar räcka.
Glutenfria mjölsorter
Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag som många brukar tro på namnet utan en växt/ört. Det innehåller mycket proteiner som din kropp behöver till olika funktioner. Bovete växer främst i Kina och Ryssland men odlas även i Sverige på vissa platser. Bovetemjöl är naturligt glutenfritt och används ofta till glutenfritt bröd eller pannkakor.
Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Bovetemjöl 1 dl = 60 g
Rismjöl 1 dl = 80 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfritt och Veganskt Bröd
Ingredienser
- 3,5 dl havremjölk/mandelmjölk
- ½ tsk salt
- ½ dl brödsirap
- 2 msk torkad jäst
- 2 msk malda linfrön
- 3 msk vatten
- 3 dl bovetemjöl
- 2,5 dl rismjöl
- 1 msk xantangummi
- 0,5 dl hackade valnötter
Instruktioner
- Blanda havremjölken, salt, sirap och jäst i en skål och ställ åt sidan i 10 minuter för att jäsa.
- Blanda linfrön och vatten i en annan skål och ställ åt sidan i 10 minuter.
- Blanda ihop de två skålarna och addera båda mjölsorterna, xantangummi och valnötterna. Blanda ordentligt!
- Häll över blandningen i en avlång brödform och täck med bakduk i 40 minuter medans degen jäser.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Låt brödet stå i ugnen ca 25 minuter.