Snabbt och enkelt
Ta bort eller byt ut blåbär mot andra bär
6-8 st scones
Glutenfria Scones med Blåbär
Goda glutenfria scones till frukost är väl det bästa man kan starta en trevlig lördag med. Scones kommer man ju oftast på i sista stund att man ska göra och därför är det så bra att dessa går snabbt att göra så man inte behöver gå så hungrig där hemma på morgonen. Du kan enkelt byta ut blåbären mot andra bär men vi tycker blåbär blir godast, helt klart.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Tips för jäsning
Använd alltid kall degvätska, det ger bättre deg och mer smak. Lite socker i påskyndar jäsningen och ger näring till degen. Men lugn, sockret försvinner under jäsningen och ditt bröd är fortfarande sockerfritt.
Glutenfria mjölsorter
Majsstärkelse
Skillnaden på majsmjöl och majsstärkelse är på vilka delar mjölet görs. Majsstärkele görs på den inre kärnan och innehåller inga fibrer. Majsmjöl har en högre andel fibrer då det görs på fler delar av majskornet. Majsstärkelse fungerar bra som förtjockningsmedel och används ofta i bröd, såser och krämer. Billigt och används i många glutenfria recept.
Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Glutenfri mjölmix 1 dl = 60 g
Majsstärkelse 1 dl = 55 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfria Scones med Blåbär
Ingredienser
- 245 g (4,5 dl) glutenfri mjölmix
- 1 msk xantangummi
- 36 g (4 msk) majsstärkelse
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 2 tsk socker
- 5 tsk smör
- 180 g (2-3 dl) blåbär
- 2 dl mjölk
- 2 tsk honung
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda mjöl, xantangummi, majsstärkelse, bakpulver, salt och socker.
- Addera smöret och blåbären och blanda till en mjuk deg.
- Häll i mjölken och honungen och blanda väl.
- Dela i 6-8 lika stora delar och platta ut på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt stå 10 minuter innan du ställer in brödet i ugnen.
- Grädda i 10-15 min, eller tills de börjar se lite gyllenbruna ut på utsidan.