Glutenfritt Bröd med Pumpa

Glutenfritt bröd med pumpa och solroskärnor

Recept av Sara Mobäck

Jäser över natten

8-10 stora bröd


Nattjästa glutenfria bröd

Glutenfria nattjästa frallor med mycket frön och smak. Vi tycker att nattjästa glutenfria bröd blir enormt bra då det verkligen får tid att binda ihop sig och svälla. Recptet kommer från Sara Mobäck som driver en egen blogg med fokus på diabetes och celiaki. Vi kan verkligen rekommendera att googla upp henne och följa allt hon gör. Det glutenfria brödet hon har gjort här lär du inte bli besviken på i alla fall.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Kletig deg är bra deg
Tycker du degen är kletig? Bra! Det ska den vara. Annars är risken stor att bakverket kommer att bli torrt. Du får stå ut med att det klibbar lite om fingrarna men det kommer göra dig gott sen. Tips när du ska kavla är att lägga degen mellan två bakplåtspapper så blir det lättare att kavla ut den kletiga degen.

Glutenfria mjölsorter

Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag som många brukar tro på namnet utan en växt/ört. Det innehåller mycket proteiner som din kropp behöver till olika funktioner. Bovete växer främst i Kina och Ryssland men odlas även i Sverige på vissa platser. Bovetemjöl är naturligt glutenfritt och används ofta till glutenfritt bröd eller pannkakor.

Teffmjöl
Ett anrikt mjöl som funnits i alla tider. Kommer ursprungligen från Afrika och har starka kopplingar till Etiopien. Ett fiberrikt mjöl som passar bra till grovt bröd. Ett tyngre mjöl som så många andra glutenfria mjölsorter behöver användas tillsammans med psyllium för att svälla. Innehåller många näringsämnen och har ett lågt GI trots ett ganska högt kolhydratinnehåll. Har en neutral smak och passar mycket bra till pizza.

Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Bovetemjöl                         1 dl = 60 g
Teffmjöl                             1 dl = 60 g
Rismjöl                               1 dl = 80 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfritt Bröd med Pumpa

Glutenfritt Bröd med Pumpa

Glutenfritt bröd med pumpa och solrosfrön som jäser över natten. Väldigt goda.
Inga röster ännu
Förberedelser 15 minuter
Jäsning 12 t
Måltid Bröd
Portioner 10 stycken

Ingredienser
  

 • 3 dl kallt vatten
 • 12,5 g jäst
 • 2 dl rismjöl
 • 2 dl teffmjöl
 • 1 dl bovetemjöl
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk honung
 • 1 msk olivolja
 • 1-2 dl riven pumpa
 • 1 ½ msk brödkryddor
 • 1 ½ dl rostade solrosfrön
 • 1 msk premium psyllium
 • 1 msk pofiber

Instruktioner
 

 • På kvällen rör du ut jästen med vattenet och tillsätt sedan resterande ingredienser. Rör ihop allt väl tills allt har blandats. Täck sedan din bunke med plast och ställ sedan in i kylskåp över natten.
 • Morgonen därpå. Sätt ugnen på 275 grader.
 • På ett mjölat bord, lägg ut degen och knåda en aning och dela upp degen i 8-10 st lika stora runda bröd. Lägg på en plåt och låt jäsa i 30 minuter.
 • Ställ in plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Släng gärna in lite is på en plåt längst ner. Detta gör att brödet får en fin yta!

Anteckning

Recept och bild av Sara Mobäck, Saramoback.com Sara har celiaki och typ 1 diabetes och är en stor inspirationskälla för många. Otroligt driven och aktiv tjej som vi på Lindroos uppskattar mycket. Följ henne för daglig inspiration.
Keyword glutenfritt bröd
Tried this recipe?Let us know how it was!