Recept av Malin Vesterback
Besök henne för fler glutenfria recept
Ett stort bröd
Glutenfritt bananbröd
Det här brödet är lite för gott för att vara sant. Man borde alltid baka bananbröd, det är så gott. Vi brukar dock minska mängden farinsocker, och ibland ta bort det helt för både bananerna och chokladen ger sötma i sig. Men det kan man göra som man vill. Fördel är att ha lite mjuka bananer så att brödet blir saftigare. Känner du hur det vattnas i munnen redan nu?
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Saftigare bröd
Använd lagom med mjöl och mät med våg. Ett recept behöver alltid ha något som binder vätskan, tex psyllium eller Xantangummi. Det suger åt sig vätska, sväller och gör bakverket saftig
Glutenfria mjölsorter
Kokosmjöl
Ett fräsch och smakrikt mjöl från det torkade fruktköttet av kokosnöten. Har ett högt innehåll av kostfibrer, närmare 40%. Används ofta i bakverk, pannkakor, våfflor osv då det ger en något söt smak. Gör sig inte lika bra till bröd men går absolut att använda. Ger en härlig med mild smak av kokos. Har fått ett uppsving senaste åren med LCHF-trenden då det innehåller liten andel kolhydrater. Ett tips är att tillsätta en del kokosmjöl till din smoothie eller hälla det i yoghurten för ett extra fibertillskott.
Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Kokosmjöl 1 dl = 50 g
Rismjöl 1 dl = 80 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfritt Bananbröd med choklad
Ingredienser
- 150 g smör rumstempererat
- 2 dl farinsocker
- 3 st bananer, spara 1 till garnering
- 4 st ägg, rumstempererade
- 2 dl kokosmjöl
- 2 dl rismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk premium psyllium
- 2 dl mjölk
- 100 g mörk choklad grovhackad
Instruktioner
- Vispa smör och socker pösigt med elvisp. Om bananerna är mogna kan du vispa ner dem direkt i äggsmeten nu så slipper du momentet att mosa dem för hand (sparar tid och disk).
- Tillsätt äggen, ett i sänder, under fortsatt vispning.
- Blanda kokosmjöl, rismjöl, bakpulver, vaniljsocker och psyllium i en skål.
- Rör ner de torra ingredienserna i ägg-smör-banansmeten och späd med mjölken.
- Rör till sist ned mörk choklad och häll upp smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper. Dekorera med en banan skuren på längden.
- Grädda kakan i 200 C i 30 minuter.
- Ta sedan ut kakan, lossa den försiktigt ur formen och lyft över den på en bakplåt. Grädda bananbrödet ytterligare utan form i 10 minuter.
- Låt kakan svalna helt innan du skär upp den.