Glutenfria våfflor

Frasiga och goda

Glutenfri mjölmix

Räcker till ca 8 st


Glutenfria Våfflor

Glutenfria våfflor är en riktigt höjdare. Det är tur det är torsdag en gång i veckan så vi får äta våfflor hela tiden. Det här receptet har vi gjort i ett belgiskt våffeljärn så att de glutenfria våfflorna blir så där höga och snygga. Det går givetvis bra att göra smeten i ett vanligt våffeljärn men vi kan varmt rekommendera att införskaffa ett belgiskt våffeljärn om ni har möjlighet.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Våg är bättre än mått
Att mäta ingredienserna med våg istället för att gå efter mått ger en mer exakt fördelning mellan ingredienserna. Glutenfria bakverk är mer känsliga för om det blir mer eller mindre av någon mjölsort eller psyllium tex. Investera i en bra våg helt enkelt.

Glutenfria mjölsorter

Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Glutenfri mjölmix              1 dl = 60 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

glutenfria våfflor

Glutenfria Belgiska Våfflor

Goda klassiska glutenfria våfflor i belgiskt våffeljärn. Går även att göra i vanligt våffeljärn.
Inga röster ännu
Tillagningstid 20 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 8 stycken

Ingredienser
  

  • 100 g smör
  • 120 g (3 dl) glutenfri mjölmix
  • 1 tsk premium psyllium
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 ½ dl kallt vatten

Topping

  • Smält choklad, gärna mörk, över 80%.
  • Hallon eller andra bär

Instruktioner
 

  • Smält smöret och låt svalna.
  • Blanda mjölmixen, psyllium, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
  • Vispa ner mjölk och vatten. Låt smeten stå och svälla i några minuter.
  • Häll över det smälta smöret och vispa ordentligt.
  • Värm upp våffeljärnet och pensla rikligt med smör innan du gräddar.
  • Häll i smeten och grädda tills våfflorna får en fin färg och blir frasiga.
  • Toppa med chokladsås och hallon.

Anteckning

Tips! Att införskaffa ett så kallat belgiskt våffeljärn gör hela måltiden så mycket lyxigare. Behöver inte kosta mer än ett vanligt järn och finns hos de flesta vitvarukedjor.
Keyword glutenfria våfflor
Tried this recipe?Let us know how it was!