Recept av Sara Mobäck
90 min jästid
Ett avlång brödform
Glutenfritt Bröd med Blåbär
Ett smakrikt glutenfritt bröd bakat på durramjöl och blåbär. Durramjölet ger en något nötig smak till brödet och tillsammans med sötman från blåbären blir det en perfekt kombination. Detta bröd går alldeles umtärkt att baka, skiva upp och sen stoppa i frysen för att ta upp när tillfället ges. Sara som skrivit receptet är en driven tjej med både diabetes och celiaki som gör massor av fina recept. Besök gärna hennes blogg mer inspiration.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Saftigare bröd
Använd lagom med mjöl och mät med våg. Ett recept behöver alltid ha något som binder vätskan, tex psyllium eller Xantangummi. Det suger åt sig vätska, sväller och gör bakverket saftigt.
Glutenfria mjölsorter
Durramjöl
Vi på Lindroos gillar durra så mycket att vi till och med har ett ekologiskt durramjöl i sortimentet. Ett otroligt mjöl med hög kvalité som du kommer märka stor skillnad på mot många andra durramjöl. Durra har sitt ursprung från Afrika och ingår i många brödrecept med grova mjöl. Innehåller mycket näring o form av mineraler och fibrer.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Durramjöl 1 dl = 80 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfritt Bröd med Blåbär
Ingredienser
- 20 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 msk chiafrön
- ½ dl olivolja
- 2 msk sirap
- 7 dl durramjöl
- 3 tsk xantangummi
- 2 tsk brödkryddor
- 50 g hackad spenat
- 1 kruka timjan grovhackad
- 1 dl frysta blåbär
Instruktioner
- Blanda ut jästen med vattnet och rör i chiafrön, olivolja och sirap.
- Låt stå ca 5minuter.
- Under tiden, blanda de torra ingredienserna och rör ner med de blöta med en sked. Avsluta med att röra ner spenaten, timjan och blåbären.
- Häll smeten i en rund form och låt jäsa i 90 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader C och låt brödet gräddas i ca 60 minuter.
- Låt brödet svalna innan du hugger in i detta goda bröd.