Innehåller lite kolhydrater
Baka utan jäst
Räcker till en brödform
Glutenfritt Bröd utan Jäst
Ibland vill man ha klart sitt glutenfria bröd snabbt, då passar ett recept utan jäst bra så slipper man vänta på att brödet ska jäsa klart. Sara Mobäck har gjort detta recept innehållandes en mindre del kolhydrater så du som äter en lchf-baserad kost eller är diabetiker lätt kan hålla koll på blodsockerkurvan. Brödet innehåller mandelmjöl som är väldigt populärt att använda i glutenfritt och lchf-baserat bröd.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Saftigare Bröd
Använd lagom med mjöl och mät med våg. Ett recept behöver alltid ha något som binder vätskan, tex psyllium eller Xantangummi. Det suger åt sig vätska, sväller och gör bakverket saftigt.
Glutenfria mjölsorter
Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag som många brukar tro på namnet utan en växt/ört. Det innehåller mycket proteiner som din kropp behöver till olika funktioner. Bovete växer främst i Kina och Ryssland men odlas även i Sverige på vissa platser. Bovetemjöl är naturligt glutenfritt och används ofta till glutenfritt bröd eller pannkakor.
Mandelmjöl
Ett av de dyrare mjölsorterna som finns, med förklariga skäl, då mjölet görs på mandlar. Oerhört populär vid LCHF-bakning med en fetthalt på närmare 50%. Innehåller därför mycket energi. Dessutom högt fiberinnehåll då mjölet görs på hela mandeln. Används till bröd, kakor och bakverk. Bra att tänka på kan vara att förvara mjölet i kylen då det lätt härsknar i skafferiet. Tips är att baka paj på mandelmjöl då det förgyller pajskalet med sin något söta smak.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Bovetemjöl 1 dl = 60 g
Mandelmjöl 1 dl = 50 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
Glutenfritt Bröd utan Jäst
Ingredienser
- 2 dl mandelmjöl
- 2 dl bovetemjöl
- 1 msk premium psyllium
- 1 dl solroskärnor
- ½ dl pumpakärnor
- 1 nypa nypa salt
- 2 tsk kanel
- 1 tsk brödkryddor
- 2 st ägg
- 1 ½ dl valfri mjölk
- 2 dl finrivna morötter
- sesamfrön
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Häll ner äggen, mjölken och morötterna och blanda väl.
- Strö på sesamfrön och grädda i ca 50 min.
- Låt svalna innan servering.