Glutenfria Vallmofrallor

Glutenfri mjölmix

Perfekt till frukost

Ca 12 st frallor


Glutenfria Vallmofrallor

Mjuka och fluffiga glutenfria frallor med vallmofrön på toppen. De påminner om tekakor med sin fluffiga form men är om möjligt ännu godare. Du kan givetvis ändra vallmofröna till vilka frön som helst. Vi har även testat sesamfrön eller pumpafrön som topping, lika gott oavsett. Går utmärkt att addera SoftBake till detta recept efter regeln nedan.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Låt brödet få vila
Det första man vill göra efter att du bakat färdigt är ju att äta men om du har lite tålamod och låter brödet eller bakverket få vila kommer det smaka ännu godare. Låt det ligga under en handduk i några timmar så kommer det smaka ännu bättre sen.

Glutenfria mjölsorter

Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Glutenfri mjölmix              1 dl = 60 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

glutenfria vallmofrallor

Glutenfria Vallmofrallor

Mjuka och goda glutenfria vallmofrallor bakade på mjölmix.
Inga röster ännu
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 8 minuter
Jäsning 1 t 10 minuter
Total tid 1 t 33 minuter
Måltid Bröd
Portioner 12 stycken

Ingredienser
  

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 3 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 20 g (2 msk) premium psyllium
  • 10-11 dl glutenfri mjölmix

Instruktioner
 

  • Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten och olja.
  • Tillsätt sirap, salt och psyllium. Låt degen svälla i 10 minuter.
  • Blanda i mjölet och arbeta till en deg. Låt degen gå i en assistent i ca 5 minuter. Låt sedan degen jäsa övertäckt i 20 minuter.
  • Rulla degen till 12 st runda bollar. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper.
  • Skär tre snitt i varje fralla och låt de jäsa övertäckta i 40 minuter.
  • Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrön och grädda i mitten av ugnen i ca 8 minuter på 250 grader.

Anteckning

Recept av Josefin Virsén. Bloggare och influenser som driver bloggen Josefins Glutenfria samt @josefinsglutenfria på Instagram.
Keyword glutenfritt bröd
Tried this recipe?Let us know how it was!