Glutenfria Tekakor

Naturligt glutenfria ingredienser

Jäsning, ca 3 timmar

Ca 8 st tekakor


Glutenfria Tekakor

Glutenfria tekakor kan vara bland det godaste att sätta tänderna i när det vankas frukost tycker vi. Tekakorna blir sådär härligt mjuka och smakar dessutom fantastiskt gott. Detta recept kräver lite tid eftersom degen behöver jäsa några timmar men det är väl värt väntan. Synd bara att de försvinner så väldigt fort bara men det tar vi som ett bra betyg tycker vi.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Kletig deg är bra deg
Tycker du degen är kletig? Bra! Det ska den vara. Annars är risken stor att bakverket kommer att bli torrt. Du får stå ut med att det klibbar lite om fingrarna men det kommer göra dig gott sen. Tips när du ska kavla är att lägga degen mellan två bakplåtspapper så blir det lättare att kavla ut den kletiga degen.

Glutenfria mjölsorter

Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag som många brukar tro på namnet utan en växt/ört. Det innehåller mycket proteiner som din kropp behöver till olika funktioner. Bovete växer främst i Kina och Ryssland men odlas även i Sverige på vissa platser. Bovetemjöl är naturligt glutenfritt och används ofta till glutenfritt bröd eller pannkakor.

Havremjöl
Ett populärt mjöl som används flitigt inom glutenfri bakning. Ett av få mjölsorter som binder en liten del vätska vilket brukar göra brödet mer saftigt. Har du dessutom psyllium i degen blir det oftast väldigt bra resultat. För att vara på den säkra sidan ska du välja ett ”rent havremjöl” så du vet att det är helt glutenfritt och inte hanterats i samma lokaler som mjöl med gluten.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Bovetemjöl                         1 dl = 60 g
Havremjöl                          1 dl = 55 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g
Xantangummi                    1 tsk = 4 g

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfria Tekakor

Glutenfria Tekakor

Mjuka och goda tekakor bakade på naturligt glutenfria ingredienser.
Inga röster ännu
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Jäsning 3 timmar 30 minuter
Måltid Bröd
Portioner 8 stycken

Ingredienser
  

  • 500 g mjölk
  • 12 g jäst
  • 20 g olja
  • 20 g sirap
  • 100 g glutenfritt havremjöl
  • 140 g bovetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm brödkrydda
  • 20 g premium psyllium

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 200°
  • Häll upp mjölken och vispa ner jästen och se till att den löses upp i vätskan.
  • Tillsätt sedan övriga ingredienser och blanda till en jämn deg.
  • Låt degen jäsa i bunke övertäckt med plast i ca 3 timmar.
  • Olja in händerna och bänken väl och skär sedan degen i 8 bitar som du rullar till små bollar.
  • Lägg bollarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och platta till dem. Nagga om du vill.
  • Låt tekakorna vila på plåten i ca 30 min för att sedan gräddas i 15 minuter.

Anteckning

Recept av Jessica Frej och Maria Blohm från nya receptboken “Nytt Bröd – baka gott utan gluten”.
Bild av Filippa Tredal.
Keyword glutenfritt bröd, tekakor
Tried this recipe?Let us know how it was!