Naturligt glutenfria ingredienser
Tillagning ca 2,5 timmar
Recept till en stor plåt
Glutenfri Focaccia
Glutenfri foccacia är ett italienskt matbröd med rikligt med salt och olja. Det här receptet är skrivet av Mekto Ganic som har ett glutenfritt recept på foccacia med vitlök. Själva gillar vi detta bröd som förrätt innan middagen. Alla gäster kan sitta och bryta små bitar och ett tips är att ställa fram små skålar med olivolja och salt så kan man ta på extra.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Knåda, knåda och knåda
En glutenfri deg kräver arbete, mer än en vanlig. Och helst med maskin. Degen behöver få luft för att kunna få volym och då behövs det tid för att få in luft helt enkelt. Ca 10 min brukar räcka.
Glutenfria mjölsorter
Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag som många brukar tro på namnet utan en växt/ört. Det innehåller mycket proteiner som din kropp behöver till olika funktioner. Bovete växer främst i Kina och Ryssland men odlas även i Sverige på vissa platser. Bovetemjöl är naturligt glutenfritt och används ofta till glutenfritt bröd eller pannkakor.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Bovetemjöl 1 dl = 60 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfri Focaccia
Ingredienser
- 10 g jäst
- 2 1/2 dl kallt vatten
- 1/2 dl olivolja
- 1 tsk honung
- 2 st pressade vitlöksklyftor
- 1 dl polenta eller hirsgryn
- 2 dl bovetemjöl
- 2 msk premium psyllium
- 2 tsk havssalt
Topping
- 1/2 dl olivolja
- flingsalt
- rosmarin
Instruktioner
- Rör ut jästen med vattnet.
- Rör ner olivoljan, honung och pressad vitlök
- Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och rör ner i den första blandningen. Plasta och låt jäsa 1 timme.
- Tryck ut degen i en valfri form. ca 25 cm i diameter, täck med plast och låt jäsa i 1 timme till.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Tryck djupa hål i foccacian med fingrarna och smörj brödet med olivolja (med handen). Strö över grovmalet flingsalt och rosmarin.
- Ställ in foccacian i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
- Låt svalna en stund på plåten och servera brödet varmt.