Glutenfria Vitlöksbaguetter

Magiskt goda!

Naturligt glutenfria ingredienser

Ca 6 st


Glutenfria Vitlöksbaguetter

Otroligt goda glutenfria vitlöksbaguetter som får känslan av Frankrike att flytta in i ditt kök. Baguetterna har en härlig smak och krispig yta och passar utmärkt till vilken måltid som helst på dagen. För dig som inte gillar smaken av vitlök kan du självklart ta bort dessa och baka baguetterna ändå. Ett tips är att ställa in eller skvätta lite vatten på baguetterna i ugnen för att få en finare färg.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Stabilisera degen
Glutens egenskaper måste ersättas. Det gör du enklast genom att använda psyllium eller xantangummi. Psyllium binder vätska och håller ihop degen. Xantan ger degen spänst och mer volym.

Glutenfria mjölsorter

Rismjöl

Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Rismjöl                               1 dl = 80 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g
Xantangummi                    1 tsk = 4 g
Premium psyllium              1 tsk = 3,3 g

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

glutenfria vitlöksbaguetter

Glutenfria Vitlöksbaguetter

Franska vitlöksbaguetter med härlig smak. Små fina vitlöksbaguetter att bjuda till frukost eller ha med som mellanmål med friskt pålägg. Saftiga och glutenfria.
Inga röster ännu
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Jäsning 2 timmar 30 minuter
Total tid 3 timmar 5 minuter
Måltid Bröd
Portioner 6 stycken

Ingredienser
  

 • 10 g jäst
 • 4 dl kallt vatten
 • 2 st vispade ägg
 • 1 ¼ dl olivolja
 • 2 tsk havssalt
 • 4 st pressade vitlöksklyftor
 • 3 dl rårismjöl
 • 2 ½ dl rismjöl
 • 1/2 dl premium psyllium

Instruktioner
 

 • Rör ut jästen i vattnet. Rör därefter ner ägg, olivolja, havssalt och pressade vitlöksklyftor. Vitlöken kan uteslutas om man så önskar.
 • Blanda de torra ingredienserna. Rör ner i äggblandningen.
 • Kör degen i 5 min. Täck med plast och låt vila i 30 min.
 • Ta upp degen och dela den i 4 eller 6 längder. Forma avlånga baguetter mellan händerna som du sedan tvinnar genom att snurra åt motsatt håll.
 • Strö lite rårismjöl över. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och täck med bakduk. Låt vila 2 timmar.
 • Sätt ugnen på 225°. Grädda baguetterna i ca 20 min. Låt svalna på galler.
 • Baguetterna bör svalna helt innan de skärs upp. De baguetter som inte äts upp går att förvara i rumstemperatur i påse ungefär 2 dagar. Värm gärna innan de serveras igen då vitlökssmaken tydligare kommer till sin rätt.

Anteckning

Recept av Mekto Ganic.
Keyword baguetter, glutenfritt bröd
Tried this recipe?Let us know how it was!