Glutenfria Semlor

Glutenfria Semlor – Supergoda!

Baka som proffsen

Nattjäsning

18 st eller en stor tårta


Glutenfria Semlor

De här glutenfria semlorna är framtagna av ett riktigt proffs. Mekto Ganic har gjort flera receptböcker och allt hon bakar blir verkligen bra. Vi kan varmt rekommendera dessa glutenfria semlorna, inte bara tills fettisdagen utan under hela vintern. Det finns många varianter på semlor nu för tiden men vi tycker nog ändå att den klassiska glutenfria semlan ändå är den som är godast. Håller du med?

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Stabilisera degen
Glutens egenskaper måste ersättas. Det gör du enklast genom att använda psyllium eller xantangummi. Psyllium binder vätska och håller ihop degen. Xantan ger degen spänst och mer volym.

Glutenfria mjölsorter

Potatismjöl
Brukar också gå under namnet potatisstärkelse. Görs helt enkelt från potatis och har en neutral smak. Brukar användas som ett substitut för vetemjöl i tex tårtor och bakverk men går även att ha till bröd. Används också för sina bindande egenskaper i såser då det tjocknar tillsammans med vätska.

Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Potatismjöl                         1 dl = 80 g
Rismjöl                               1 dl = 80 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfria Semlor

Klassiska Glutenfria Semlor

Baka som proffesen! Dessa klassiska glutenfria semlorna är framtagna av ett riktigt proffs. Följ instruktionerna och njut sedan av riktigt goda glutenfria semlor. Behöver stå i kylen över natten.
Inga röster ännu
Förberedelser 1 t
Tillagningstid 13 minuter
I kylen över natten 12 t
Total tid 13 t 13 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 18 st

Ingredienser
  

Bröd

  • 5 g jäst
  • 1 ¼ dl kallt vatten
  • 1 ½ dl rårismjöl
  • 50 g jäst
  • 4 dl kall mjölk
  • 2 dl vispade ägg
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 dl råsocker
  • 2 dl potatismjöl
  • 6 dl rårismjöl (kan bytas ut mot bovetemjöl eller ljustrismjöl)
  • ½ dl pofiber
  • ½ dl premium psyllium
  • 1 tsk xantangummi
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1 msk kardemumma
  • 1 tsk havssalt
  • Kokosgrädde till fyllning

Mandelmassa

  • 2 dl blötlagda mandlar
  • ½ dl honung
  • Mixa mandlar till ett fint mjöl

Topping

  • 1 st ägg
  • florsocker

Instruktioner
 

Under natten

  • Rör ihop jäst, vatten och rårismjöl till fördegen. Plasta och ställ in i kylen över natten.
  • Det går även att göra fördegen och ha stående några timmar i rumstemperatur, gärna då på en varm plats. Fördegen har kommit igång när den har rest en del på sig och börjat bubbla.

På morgonen

  • Rör ut jästen i mjölken och tillsätt ägg och smör.
  • Rör i fördegen.
  • Blanda alla torra ingredienser och rör ihop med den första blandningen samtidigt som du blandar kraftigt. Kör degen i 5 minuter. Plasta och låt jäsa i 2 timmar.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och forma degen till 18 semmelbullar. Sätt ugnen på 225°. Plasta och låt jäsa I 45 minuter.
  • Pensla I semlorna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 11-13 minuter eller tills semlorna får en fin färg.
  • Låt semlorna svalna helt och skär sedan av toppen. Gröp ur dem lite i mitten och blanda fyllningen med mandelmassa. Fyll i hålet med massan och spritsa vispad grädde över och runt. Lägg på locket och strö över florsocker vid servering.

Anteckning

Tips för mjölkfritt:
Byt ut smöret mot samma mängd kokosolja, mjölken mot samma mängd kokosmjölk och fyll semlan med kokosgrädde. Om du använder kokosolja måste kokosmjölken vara rumsvarm, gärna samma temperature som kokosoljan då kokosoljan annars stelnar om kokosmjölken är för kall.
Recept ur boken Bröd och kakor, Baka utan gluten av Mekto Ganic´.
Foto Jonas Berg
Keyword glutenfria semlor
Tried this recipe?Let us know how it was!