Glutenfri Morotskaka

Luftig och fluffig

Ingen jäsning

Räcker till en hel plåt


Glutenfri Morotskaka

Det här kan vara en av de bästa glutenfria efterrätterna vi smakat. Så otroligt fluffig och luftig. Det känns som en helt vanlig morotskaka men vi lovar, den är glutenfri. Du kan själv välja hur söt du vill göra frostingen genom att enkelt öka eller minska florsockret i glasyren. Själva tycker vi om att ha så lite som möjligt. Det ger en krämig smak och man blir mättare snabbare, det tycker vi är gott.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Våg är bättre än mått
Att mäta ingredienserna med våg istället för att gå efter mått ger en mer exakt fördelning mellan ingredienserna. Glutenfria bakverk är mer känsliga för om det blir mer eller mindre av någon mjölsort eller psyllium tex. Investera i en bra våg helt enkelt.

Glutenfria mjölsorter

Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Glutenfri mjölmix              1 dl = 60 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfri Morotskaka

Glutenfri Morotskaka

Riktigt fluffig och mjuk morotskaka. Otroligt saftig med massa härliga morötter.
4.50 av 2 röster
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 55 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 1 plåt

Ingredienser
  

  • 6 dl glutenfri mjölmix
  • 3 tsk xantangummi
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 nypa malda kryddnejlikor
  • ½ tsk salt
  • 2 dl rårörssocker
  • 4 st ägg
  • 1 ½ dl raps eller kokosolja
  • ½ dl smält smör
  • 5 dl rivna morötter

Glasyr

  • 250 g mjukost
  • 100 g mjukost
  • 1 dl florsocker (mer eller mindre beroende på hur söt du vill ha glasyren)
  • 2 tsk vaniljsocker

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smöra en djup långpanna.
  • Blanda den glutenfria mjölmixen, xantan, bakpulver, bikarbonat och kryddorna + salt i en bunke.
  • Vispa ägg och socker för sig i nån minut innan du tillsätter rapsolja och smör. Fortsätt vispa nån minut tills allt blandat sig.
  • Rör ner mjölblandningen och de rivna morötterna.
  • Häll blandningen i den smorda formen och ställ in i ugnen.
  • Låt stå 30-40 min. Beroende på din ugn.
  • Ta ut kakan och låt svalna under handduk.

Glasyr

  • Vispa smör och färskost luftigt med en elvisp.
  • Sikta ner florsocker och vaniljsocker och rör runt under tiden.
  • Bred ut glasyren över den nu avsvalnade kakan. Enjoy!
Keyword glutenfri morotskaka
Tried this recipe?Let us know how it was!