Baka som proffesen! Dessa klassiska glutenfria semlorna är framtagna av ett riktigt proffs. Följ instruktionerna och njut sedan av riktigt goda glutenfria semlor. Behöver stå i kylen över natten.
Rör ihop jäst, vatten och rårismjöl till fördegen. Plasta och ställ in i kylen över natten.
Det går även att göra fördegen och ha stående några timmar i rumstemperatur, gärna då på en varm plats. Fördegen har kommit igång när den har rest en del på sig och börjat bubbla.
På morgonen
Rör ut jästen i mjölken och tillsätt ägg och smör.
Rör i fördegen.
Blanda alla torra ingredienser och rör ihop med den första blandningen samtidigt som du blandar kraftigt. Kör degen i 5 minuter. Plasta och låt jäsa i 2 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma degen till 18 semmelbullar. Sätt ugnen på 225°. Plasta och låt jäsa I 45 minuter.
Pensla I semlorna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 11-13 minuter eller tills semlorna får en fin färg.
Låt semlorna svalna helt och skär sedan av toppen. Gröp ur dem lite i mitten och blanda fyllningen med mandelmassa. Fyll i hålet med massan och spritsa vispad grädde över och runt. Lägg på locket och strö över florsocker vid servering.
Anteckning
Tips för mjölkfritt:Byt ut smöret mot samma mängd kokosolja, mjölken mot samma mängd kokosmjölk och fyll semlan med kokosgrädde. Om du använder kokosolja måste kokosmjölken vara rumsvarm, gärna samma temperature som kokosoljan då kokosoljan annars stelnar om kokosmjölken är för kall.Recept ur boken Bröd och kakor, Baka utan gluten av Mekto Ganic´. Foto Jonas Berg