Glutenfria scones för mysiga frukostar
10 min i ugnen
Glutenfria havregryn
Rik på protein
Glutenfria Scones
Alla älskar scones och det passar ju lika bra året runt tycker vi. Här följer ett recept på glutenfria scones så slipper du även att fundera på olika allergener. Bästa tipset är att låta scones ligga under bakduk några minuter så att de svalnar något innan du serverar dom. Under tiden kan du plocka fram smör, ost, grönsaker och marmelad så har du genast allt du behöver för en perfekt glutenfri frukost.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Saftigare bröd
Använd lagom med mjöl och mät med våg. Ett recept behöver alltid ha något som binder vätskan, tex psyllium eller Xantangummi. Det suger åt sig vätska, sväller och gör bakverket saftigt.
Glutenfria mjölsorter
Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Rismjöl 1 dl = 80 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfria scones
Ingredienser
- 2 dl havregryn, glutenfria
- 3 msk rismjöl
- 2 tsk bakpulver
- 250 g kvarg
- 50 g kokosolja
- 2 tsk premium psyllium
- ½ – 1 dl vatten
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°.
- Blanda ihop havregryn, rismjöl och bakpulver i en skål.
- Tillsätt därefter kvarg, kokosolja och psyllium till blandningen.
- Rör om och tillsätt vatten så att degen blir lite kletig. Psyllium suger åt sig vätska och därför får man tillsätta extra vätska så att degen inte blir för torr.
- Låt svälla under bakduk ca 10 min och gör under tiden i ordning en form med bakplåtspapper.
- Forma runda små bröd och platta ut dessa på plåten vilket borde räcka till 8 stycken bröd.
- Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter.