Glutenfria Proteinplättar

Snabbt och enkelt

Proteinrika

10-12 st


Glutenfria Proteinplättar

Frukosten är klar! Tänk vilken dröm om man fick hugga in i dessa glutenfria proteinplättar varje morgon. Plättarna är gjorda på enbart naturligt glutenfria råvaror med mandelmjöl och kokosmjöl som bas. Hampafröna ger ett extra tillskott av kvalitativt protein som din kropp kommer behöva under dagen. Att toppa plättarna med sylt och massa nötter eller nötsmör är verkligen något vi kan rekommendera.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Låt brödet få vila
Det första man vill göra efter att du bakat färdigt är ju att äta men om du har lite tålamod och låter brödet eller bakverket få vila kommer det smaka ännu godare. Låt det ligga under en handduk i några timmar så kommer det smaka ännu bättre sen.

Glutenfria mjölsorter

Kokosmjöl
Ett fräsch och smakrikt mjöl från det torkade fruktköttet av kokosnöten. Har ett högt innehåll av kostfibrer, närmare 40%. Används ofta i bakverk, pannkakor, våfflor osv då det ger en något söt smak. Gör sig inte lika bra till bröd men går absolut att använda. Ger en härlig med mild smak av kokos. Har fått ett uppsving senaste åren med LCHF-trenden då det innehåller liten andel kolhydrater. Ett tips är att tillsätta en del kokosmjöl till din smoothie eller hälla det i yoghurten för ett extra fibertillskott.

Mandelmjöl
Ett av de dyrare mjölsorterna som finns, med förklariga skäl, då mjölet görs på mandlar. Oerhört populär vid LCHF-bakning med en fetthalt på närmare 50%. Innehåller därför mycket energi. Dessutom högt fiberinnehåll då mjölet görs på hela mandeln. Används till bröd, kakor och bakverk. Bra att tänka på kan vara att förvara mjölet i kylen då det lätt härsknar i skafferiet. Tips är att baka paj på mandelmjöl då det förgyller pajskalet med sin något söta smak.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Kokosmjöl                          1 dl = 50 g
Mandelmjöl                        1 dl = 50 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfria Proteinplättar

Glutenfria Proteinplättar

Proteinrika plättar som serveras tillsammans med härligt skivad frukt.
Inga röster ännu
Tillagningstid 20 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 12 stycken

Ingredienser
  

 • 2 st bananer
 • 4 st ägg
 • 1 dl mandelmjöl
 • 2 msk kokosmjöl
 • 2 tsk ekologisk psyllium
 • ½ dl hampafrö
 • 1 krm vaniljpulver
 • salt

Instruktioner
 

 • Mosa bananerna med en gaffel, och lägg i en bunke.
 • Knäck äggen i bunken och rör om.
 • Häll i mandelmjöl, kokosmjöl, psyllium, hampafrö, vaniljpulver samt salt i en separat skål och blanda runt.
 • Häll i de torra ingredienserna i ägg/banan röran och rör till en jämn smet.
 • Låt stå och svälla i ca 10 min.
 • Stek i kokosolja (naturell eller med kokossmak). Klicka ut plättar i stekpannan och låt stekas ordentligt innan de vänds. Annars är risken att de faller sönder stor.
 • Servera med bär, kokosgrädde, nötsmör eller annat gott som kan finnas hemma.

Anteckning

Recept av Jennie Sjöström, jenniesmarket.se. Massor av läckra och bra recept för alla tillfällen. Bild av Magnus Egger.
Keyword glutenfria plättar
Tried this recipe?Let us know how it was!