Ingen jäsning
Inget raffinerat socker
18 st mini varianter
Glutenfria Biskvier
Biskvier är bland det godaste vi vet och då är det väl inte mer än rätt att vi tillhandahåller ett glutenfritt recept så alla kan njuta av denna chokladdröm. Spröda, mumsiga mandelbottnar med len och krämig choklad på toppen. Glutenfria chokladbiskiver är så fantastiskt goda. Det krävs för visso lite tid att färdigställa dessa men det är så värt det.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Gräddning i ugn
Olika ugnar beter sig olika. Ställ därför klockan gärna på något mindre tid än vad receptet anger och kolla gärna en gång för tidigt så att ditt bröd inte stått inne för länge. För varmt och för länge gör ditt bröd torrt. Ha tålamod och testa dig fram med tiden och värmen.
Glutenfria mjölsorter
Mandelmjöl
Ett av de dyrare mjölsorterna som finns, med förklariga skäl, då mjölet görs på mandlar. Oerhört populär vid LCHF-bakning med en fetthalt på närmare 50%. Innehåller därför mycket energi. Dessutom högt fiberinnehåll då mjölet görs på hela mandeln. Används till bröd, kakor och bakverk. Bra att tänka på kan vara att förvara mjölet i kylen då det lätt härsknar i skafferiet. Tips är att baka paj på mandelmjöl då det förgyller pajskalet med sin något söta smak.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Mandelmjöl 1 dl = 50 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfria Biskvier
Ingredienser
Botten
- 1 dl mandel (skalad)
- 1 dl hasselnöt
- 2 tsk xantangummi
- 3 msk kokossocker
- 1 krm vaniljpulver
- 2 st äggvitor
Fyllning
- 12 st dadlar (färska, mjuka) (140g)
- 2 msk kokosolja (kallpressad, eko)
- 2 tsk kakao
- 1 msk starkt kaffe (alt 1 msk vatten + 1 tskmacapulver)
Chokladöverdrag
- 3 msk kokosolja
- 1 msk kakao
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Botten. Mixa mandel, hasselnöt, kokosocker, xantan och vaniljpulver till fint mjöl.
- Häll i två äggvitor och mixa till en go smet.
- Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Ca 3 cm i diameter. Jag fick 18 st.
- Ställ in i mitten av ugnen. Grädda ca 5-7 min.
- Låt svalna.
- Fyllning. Kärna ur dadlarna och lägg i en matberedare.
- Lägg i smält kokosolja, kakao, kaffe (alt vatten+maca). Mixa till en slät smet.
- Använd en tesked och bred fyllningen lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna.
- Ställ i kylskåp eller frys. Det går så mycket enklare att doppa de i choklad om de är kalla.
- Chokladöverdrag. Smält kokosolja och rör i kakaon.
- Doppa biskvierna i chokladen och låt stelna. Upprepa doppningen om du vill ha lite tjockare lager.