Enkelt recept
Ingen jäsning
Räcker till en normal form
Glutenfri Sockerkaka
En mer klassisk fika går väl inte att få än sockerkakan. Det går alltid ner dessutom. Den här glutenfria sockerkakan är riktigt saftig och smular inte alls sådär som glutenfria varianter kan göra. Med xantangummi i bakverken kommer smeten att hålla ihop och bli mer elastisk och spänstig. Med andra ord kan man säga att den blir lite fluffigare och mindre kompakt än utan xantangummi i. Håll till godo, trevlig glutenfri fika.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Följ receptet
Ersätt inte ett annat mjöl med ett annat. Olika glutenfria mjölsorter har olika egenskaper. Ett glutenfritt bröd är känsligare för om du byter ut ingredienserna än ett vanligt bröd.
Glutenfria mjölsorter
Majsstärkelse
Skillnaden på majsmjöl och majsstärkelse är på vilka delar mjölet görs. Majsstärkele görs på den inre kärnan och innehåller inga fibrer. Majsmjöl har en högre andel fibrer då det görs på fler delar av majskornet. Majsstärkelse fungerar bra som förtjockningsmedel och används ofta i bröd, såser och krämer. Billigt och används i många glutenfria recept.
Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag som många brukar tro på namnet utan en växt/ört. Det innehåller mycket proteiner som din kropp behöver till olika funktioner. Bovete växer främst i Kina och Ryssland men odlas även i Sverige på vissa platser. Bovetemjöl är naturligt glutenfritt och används ofta till glutenfritt bröd eller pannkakor.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Bovetemjöl 1 dl = 60 g
Majsstärkelse 1 dl = 55 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfri Sockerkaka
Ingredienser
- 3 st ägg
- 2 dl rårörsocker
- 100 g smör
- 1 dl mjölk
- 1 dl mandelmjöl
- ½ dl majsstärkelse
- 2 dl bovetemjöl
- 2 msk xantangummi
- 2 tsk bakpulver
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°.
- Smörj och bröa en sockerkaksform
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Smält därefter smöret och blanda tillsammans mjölken.
- Rör ner mjölkblandningen och alla torra ingredienser i äggblandningen.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 35-45 min, beroende på din ugn.
- Ta ut kakan och låt den svalna innan servering. Enjoy!