Klassiska pepparkakor
Xantangummi
Kylning 30 min
Ca 36 stycken
Glutenfria pepparkakor
Glutenfria pepparkakor är ett måste så fort julen börjar närma sig. Stämningen när julbaket drar igång och julmusiken står på i bakgrunden är helt fantastisk. Glutenfria pepparkakor är dessutom inte så svårt som man kan tro. Xantangummi fungerar som ett ypperligt bindningsmedel till de tunna pepparkakorna utan att lämna efter sig några spår. Vi kan varmt rekommendera dessa goda och fina glutenfria pepparkakor.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Våg är bättre än mått
Att mäta ingredienserna med våg istället för att gå efter mått ger en mer exakt fördelning mellan ingredienserna. Glutenfria bakverk är mer känsliga för om det blir mer eller mindre av någon mjölsort eller psyllium tex. Investera i en bra våg helt enkelt.
Glutenfria mjölsorter
Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag som många brukar tro på namnet utan en växt/ört. Det innehåller mycket proteiner som din kropp behöver till olika funktioner. Bovete växer främst i Kina och Ryssland men odlas även i Sverige på vissa platser. Bovetemjöl är naturligt glutenfritt och används ofta till glutenfritt bröd eller pannkakor.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Bovetemjöl 1 dl = 60 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfria pepparkakor
Ingredienser
- ½ dl dadelsirap
- 4 msk kokosolja
- 1 dl vatten
- 3 dl bovetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk xantangummi
- 1 tsk kanel
- 1 tsk malen kryddnejlika
- ½ tsk malen ingefära
- 1 nypa svartpeppar
- 1 nypa salt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Värm upp dadelsirap, kokosolja och vatten i en kastrull. Rör ner resten av ingredienserna och blanda med en sked.
- Häll över smeten i en tallrik, täck med plast och ställ in i kylen i 30 minuter.
- Ta ut degen och kavla direkt på bakplåtspapper. Kavla ut så tunt du kan.
- Ta ut pepparkakor med formar. Resten av degen använder du till nästa plåt. Gör så tills degen tagit slut.
- Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen i 10–12 minuter. Låt svalna på galler.