Glutenfri mjölmix
Med jäst
Ca 12 st bröd
Glutenfria örtiga småbröd
Goda glutenfria småbröd som går snabbt att baka. Ett enkelt men smakrikt bröd som gör sig fint till en god soppa eller som kuvertbröd till en trevlig middag. Forma gärna bröden med avsmalnande ändar för en rustik känsla. Örtkryddorna går att variera hur man vill eller lägga till andra om du har några favoriter. Testa gärna att lägga till SoftBake för ännu mjukare och fluffigare bröd enligt vår regel nedan.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Våg är bättre än mått
Att mäta ingredienserna med våg istället för att gå efter mått ger en mer exakt fördelning mellan ingredienserna. Glutenfria bakverk är mer känsliga för om det blir mer eller mindre av någon mjölsort eller psyllium tex. Investera i en bra våg helt enkelt.
Glutenfria mjölsorter
Glutenfri mjölmix
Det finns flera olika typer av glutenfria mjölmixer i matbutiken. Flera olika märken men de har även olika egenskaper. Många föredrar Lailas glutenfria mjölmix då den inte innehåller något tillsatt socker. Man kan dessutom göra sin egna glutenfria mjölmix, här är ett tips till ett recept från Nillas Kitchen.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Glutenfri mjölmix 1 dl = 60 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfria Örtiga småbröd
Ingredienser
- 5 ½ dl glutenfri mjölmix
- 1 dl solrosfrön
- 1 msk premium psyllium
- 1 msk herbes de provance örtkrydda
- ½ tsk salt
- 25 g jäst
- 3 dl kallt vatten
- 2 msk olja
- ½ dl laktosfri filmjölk
- 1-2 msk flingsalt
Instruktioner
- Blanda mjölmix, solrosfrön, premium psyllium, örtkryddor och salt väl i en bunke.
- Smula ner jästen i en separat bunke och tillsätt vatten, filmjölk och olja. Rör så att jästen löser sig.
- Tillsätt vätskan till mjölblandningen och arbeta degen till en jämn men ganska kladdig deg.
- Forma brödet direkt med lätt fuktade händer. Lägg bröden glest isär på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa övertäckta i ca 75-90 minuter till dubbel storlek.
- Värm ugnen till 250 °C. Strö flingsalt över de färdigjästa bröden och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
- Låt brödet svalna på galler under bakduk. Servera direkt eller frys in.
Anteckning
Recept och foto av Malin Randeniye. www.gfglutenfri.se