Glutenfria hamburgebröd
Vegetariska hamburgare
Hemmagjord ketchup
Vegetariska hamburgare med glutenfritt bröd
Dessa burgare är enkla att göra och du kan pröva att byta ut oliverna mot soltorkade tomater – det är supergott! Längre ner finns recept på hemmagjord ketchup.
Vegetarisk burgare med glutenfritt hamburgerbröd
Hemmagjorda hamburgare och bröd. Vegetariska hamburgare och även recept på hemmagjord ketchup.
Ingredienser
Ingredienser hamburgare:
- 1 st burk kikärtor
- 2 st stora portabellosvampar alt. champinjoner
- 1 kruka persilja
- 200 g färsk spenat
- 1 burk urkärnade, svarta oliver
- 2 st urkärnade, röda paprikor i bitar
- 1 st rödlök, skalad och grovhackad
- 3 st hackade vitlöksklyftor
- 2 msk tamari
- ½ dl vatten
- 1 tsk örtsalt
- 1 tsk chilipulver
- 2 msk premium psyllium
- 3 dl kokt quinoa (valfri färg)
Ingredienser hamburgerbröd:
- 10 g jäst
- 5 dl kallt vatten
- ½ dl olivolja
- 2 st vispade ägg
- 2 msk agavesirap
- 4 dl rårismjöl eller rismjöl
- 4 dl bovetemjöl
- ½ dl premium psyllium
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk havssalt
Topping av hamburgerbröd
- 1 st ägg
- 1 tsk vatten
- sesamfrön
- olivolja
Hemmagjord ketchup
- 4 st soltorkade tomater
- 1 st sköljd tomat (skär bort den gröna toppen)
- 2 msk olivolja
- 1 tsk saft från en pressad citron
- 1 st skivad vitlöksklyfta
- 1 msk oregano
- 1 msk basilika
- 1 nypa örtsalt
Instruktioner
Instruktioner hamburgare
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mixa allt förutom quinoan till en jämn massa.
- Rör ner quinoan med sked.
- Forma 8 hamburgare. Lägg burgarna på en bakpappersklädd plåt och ställ in i mitten av ugnen i 15 minuter. Vänd på biffarna och ställ tillbaks dem 10 minuter till.
Instruktioner hamburgerbröd
- Rör ut jästen i vattnet.
- Tillsätt olivolja, de vispade äggen och sirapen. Rör ihop allting.
- Blanda de torra ingredienserna för sig.
- Rör ihop alla ingredienser under kraftig omröring. Plasta degen och låt vila 1 timme.
- Ta upp degen och forma (med oljade händer) till 12 hamburgerbröd.
- Sätt ugnen på 225°. Plasta och låt jäsa 1 timme till.
- Ta bort plasten och pensla bröden med ägg och vatten.
- Strö över sesamfrön och ställ in bröden i ugnen i 8 – 10 minuter på mittersta falsen.
Instruktioner ketchup
- Mixa allt till en puré. Förvara i kylen.
- Tomatsåsen kan stå i ett par dagar.
Anteckning
Dessa burgare är enkla att göra och du kan pröva att byta ut oliverna mot soltorkade tomater – det är supergott! Längre ner finns recept på hemmagjord ketchup.
Recept ur kommande boken ”Baka Vego – Veganska recept” av Mekto Ganic
Tried this recipe?Let us know how it was!