Perfekt till bjudningar
Jäsning 2 timmar
Ca 12 st
Glutenfria örtfranska bröd
Goda glutenfria bröd som håller sig färska i flera dagar. Förvara dem i rumstemperatur i en påse. Det går också fint att byta ut teffmjölet mot annat mjöl t.ex bovete-, -durra, råris, ris, havre- eller majsmjöl. Eftersom de är veganska passar de alla gäster. Det går också fint att ta 2 tsk bakpulver om man vill göra snabba bullar och låta degen vila 10 minuter – och sedan forma dem. Gräddningstiden är densamma.
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Gräddning i ugn
Olika ugnar beter sig olika. Ställ därför klockan gärna på något mindre tid än vad receptet anger och kolla gärna en gång för tidigt så att ditt bröd inte stått inne för länge. För varmt och för länge gör ditt bröd torrt. Ha tålamod och testa dig fram med tiden och värmen.
Glutenfria mjölsorter
Teffmjöl
Ett anrikt mjöl som funnits i alla tider. Kommer ursprungligen från Afrika och har starka kopplingar till Etiopien. Ett fiberrikt mjöl som passar bra till grovt bröd. Ett tyngre mjöl som så många andra glutenfria mjölsorter behöver användas tillsammans med psyllium för att svälla. Innehåller många näringsämnen och har ett lågt GI trots ett ganska högt kolhydratinnehåll. Har en neutral smak och passar mycket bra till pizza.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Teffmjöl 1 dl = 60 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.
Glutenfria och veganska örtfranska bröd
Ingredienser
- 20 g jäst
- 4 dl kallt vatten
- ½ dl kallpressad olivolja
- ¼ dl agavesirap eller dadelsirap
- 3 ½ dl teffmjöl
- ¼ dl premium psyllium
- 2 tsk xantangummi
- 2 tsk örtsalt
- 2 tsk torkad timjan
- 2 tsk torkad rosmarin
Topping
- Kallpressad olivolja
- Torkad oregano
- Flingsalt
Instruktioner
- Rör ut jästen med vattnet i en bunke. Tillsätt olivolja och sirap och rör ihop.
- Blanda alla torra ingredienser och rör ner i den första blandningen samtidigt som du hela tiden rör med en sked.
- Blanda tills du har fått en jämn smet. Plasta bunken och låt vila i 30 minuter.
- Ta olivolja på händerna. Dela degen i 12 bitar och forma försiktigt små rundstycken. Det går fint att rulla degen till en längd och skära längden i 12 bitar.
- Lägg frallorna på en bakplåt. Täck med bakduk och låt jäsa i 2 timmar.
- Sätt ugnen på 200°. När ugnen är varm – pensla bullarna med olivolja och strö över oregano och flingsalt.
- Ställ in plåten på mittersta falsen i ca 20 minuter. Låt svalna i minst 1 timme innan du skär i dem.
Anteckning
- ”Bröd och kakor – baka utan gluten”, 2014 Ordalaget bokförlag.
- ”Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk”, 2015 Ordalaget bokförlag.
- ”Baka vego – veganska recept”, kommer Mars 2016 Ordalagaet bokförlag.