Naturligt glutenfria ingredienser
Jäsning 1,5-2 timmar
Ca 20 stycken
Glutenfria kanelbullar av Frej och Blohm
Smarriga glutenfria kanelbullar. Man kan nästan känna doften från köket bara man tänker på kanelbullar. Alla vet vi känslan att få njuta av nygräddade kanelbullar med ett kallt glas mjölk. Det går lika bra med glutenfria kanelbullar som med vanliga, vi tycker till och med de blir lite godare. Vi har flera recept på glutenfria kanelbullar. Varför inte baka allihopa?
Tips för glutenfri bakning
På www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:
Låt brödet vila
Det första man vill göra efter att du bakat färdigt är ju att äta men om du har lite tålamod och låter brödet eller bakverket få vila kommer det smaka ännu godare. Låt det ligga under en handduk i några timmar så kommer det smaka ännu bättre sen.
Glutenfria mjölsorter
Potatismjöl
Brukar också gå under namnet potatisstärkelse. Görs helt enkelt från potatis och har en neutral smak. Brukar användas som ett substitut för vetemjöl i tex tårtor och bakverk men går även att ha till bröd. Används också för sina bindande egenskaper i såser då det tjocknar tillsammans med vätska.
Majsmjöl
Kommer förstås från majs som namnet avslöjar och är ett vanligt grundmjöl i glutenfri bakning. Har en gul färg vilket en del tycker speglar av sig i bakverken. Går bra att använda till både bröd och bakverk. Vissa med känsliga magar kan reagera på majsmjöl och bör därför undvika detta. Du ser ofta majsmjölet i många recept. Det är billigt, fungerar som klister och går att använda till all typ av bakning.
Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.
Viktomvandlare
Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.
Majsmjöl 1 dl = 55 g
Potatismjöl 1 dl = 80 g
Rismjöl 1 dl = 80 g
SoftBake 1 msk = 6,9 g
Premium psyllium 1 msk = 9,9 g
Xantangummi 1 tsk = 4 g
För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu
SoftBake
Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.
Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

Glutenfria Kanelbullar (Frej & Blohm)
Ingredienser
Bulldeg
- 150 g Rismjöl
- 50 g Majsmjöl
- 150 g Potatismjöl
- 100 g Strösocker
- 1 tsk Vaniljsocker
- ½ tsk Salt
- 75 g Smör
- 350 g Mjölk
- 20 g Jäst
- 10 g xantangummi
- 10 g premium psyllium
Fyllning
- 150 g Rumsvarmt smör
- 25 g Strösocker
- 25 g Kanel
Dekoration och pensling
- ägg
- pärlsocker
Instruktioner
- Lägg alla ingredienser utom psyllium och xantangummi i en bunke
- Vispa med elvisp eller vingen till degblandaren i ca 5 minuter
- Tillsätt psyllium och xantangummi och vispa i ytterligare 2 minuter så det blandas väl
- Låt degen jäsa i en bunke övertäckt med plast i ca 1,5-2 timmar
- Stjälp upp degen på mjölat underlag
- Kavla eller tryck ut till en rektangel
- Blanda kanel, socker och smör och bred över degen
- Rulla ihop degen från långsidan och skär den i 20 st bitar
- Lägg bullarna i formar och låt jäsa ytterligare ca 1 timme
- Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker
- Värm under tiden ugnen till 200 grader
- Grädda i ca 15 minuter
Anteckning
- ”Nytt bröd – baka gott utan gluten”, 2013 ICA bokförlag.
- ”Nytt fikakbröd – baka gott utan gluten”, 2014 ICA bokförlag.
- ”Laga Nytt – pasta, pizza, paj och pirog utan gluten”, 2015 Massolit bokförlag.
- ”Baka Nytt – ännu godare bröd utan gluten”, 2015 Massolit bokförlag.