Glutenfria Amerikanska Pannkakor

Naturligt glutenfria råvaror

Tjocka pannkakor

Snabbt och enkelt


Glutenfria amerikanska pannkakor

Glutenfria amerikanska pannkakor är lika drömmigt som det låter. Tänk dig att vakna upp en söndagmorgon och steka på dessa ljuvliga pannkakor. Hur mysigt som helst. Mjölken går att byta ut mot laktosfri mjölk eller någon växtbaserad om du så önskar. Låter du smeten stå över natten är vår erfarenhet att de glutenfria amerikanska pannkakorna blir ännu godare att äta.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Våg är bättre än mått
Att mäta ingredienserna med våg istället för att gå efter mått ger en mer exakt fördelning mellan ingredienserna. Glutenfria bakverk är mer känsliga för om det blir mer eller mindre av någon mjölsort eller psyllium tex. Investera i en bra våg helt enkelt.

Glutenfria mjölsorter

Majsmjöl
Kommer förstås från majs som namnet avslöjar och är ett vanligt grundmjöl i glutenfri bakning. Har en gul färg vilket en del tycker speglar av sig i bakverken. Går bra att använda till både bröd och bakverk. Vissa med känsliga magar kan reagera på majsmjöl och bör därför undvika detta. Du ser ofta majsmjölet i många recept. Det är billigt, fungerar som klister och går att använda till all typ av bakning.

Havremjöl
Ett populärt mjöl som används flitigt inom glutenfri bakning. Ett av få mjölsorter som binder en liten del vätska vilket brukar göra brödet mer saftigt. Har du dessutom psyllium i degen blir det oftast väldigt bra resultat. För att vara på den säkra sidan ska du välja ett ”rent havremjöl” så du vet att det är helt glutenfritt och inte hanterats i samma lokaler som mjöl med gluten.

Rismjöl
Är som majsmjöl ett basmjöl med neutral smak och funkar som utfyllnad. Går att använda i både bröd och bakverk. Innehåller inte så mycket fibrer så det brukar påverka blodsockret ganska snabbt vilket du som är diabetiker bör hålla ett extra öga på. I välsorterade butiker finns det fullkornsrismjöl, då är mjölet malet på hela riskornet, med skal och allting kvar.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Majsmjöl                            1 dl = 55 g
Rismjöl                               1 dl = 80 g
Havremjöl                          1 dl = 55 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g
Xantangummi                    1 tsk = 4 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

glutenfria amerikanska pannkakor

Amerikanska pannkakor

Ljuvligt goda och fluffiga glutenfria pannkakor på amerikanskt vis. Goda med lönnsirap, grädde och bär.
Inga röster ännu
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 35 minuter
Måltid Efterrätt, Frukost
Portioner 8 stycken

Ingredienser
  

  • 2 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl havremjöl, glutenfritt
  • 1 dl majsmjöl
  • ½ dl rismjöl
  • ½ msk premium psyllium
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk socker
  • smör till stekning

Till Servering

  • blåbär
  • lönnsirap
  • smör

Instruktioner
 

  • Vispa ihop alla ingredienser och låt stå och svälla i 5 minuter.
  • Hetta upp en liten stekpanna och stek i lite smör. Vänd när den fått fin färg och stek hastigt på andra sidan.
  • Servera med lönnsirap, smör och blåbär.

Anteckning

Recept och foto av Jessica Frej i samband med Nyhetsmorgon 8 november 2016.
Keyword glutenfria pannkakor
Tried this recipe?Let us know how it was!