Go Back
+ servings
Glutenfria Kanelbullar

Glutenfria Kanelbullar

Somriga glutenfria kanelbullar gjord på glutenfri mjölmix. Kort jästid och går relativt snabbt att baka ut. Smakar underbart!
3.84 av 6 röster
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Jäsning 1 timme
Total tid 1 timme 40 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 40 stycken

Ingredienser
  

Deg

  • 50 g röd jäst
  • 75 g margarin eller smör
  • 5 dl mjölk
  • 1-2 msk premium psyllium
  • ½ dl socker
  • 1 tsk stötta kardemumma kärnor
  • ¼ tsk salt
  • 1 st ägg
  • 12-14 dl glutenfri mjölmix

Fyllning

  • 100 g margarin eller smör
  • ½ dl socker
  • 1 msk malen kanel

Pensling och garnering

  • ägg
  • pärlsocker eller kokosflingor

Instruktioner
 

  • Smula ner jästen i degbunken.
  • Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarmt, 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
  • Tillsätt psyllium och låt svälla ca 10 minuter.
  • Tillsätt socker, kardemumma, salt, ägg och hälften av mjölmixen. Arbeta degen smidig och arbeta in mixen i småportioner tills degen är slät och smidig, men inte för fast. Spar lite mix till utbakningen.
  • Arbeta degen väl i maskin. Låt den jäsa övertäck i bunken ca 30 minuter.
  • Fyllning: Rör samman matfett, socker och kanel till en smidig smet.
  • Utbakning: Strö resten av mjölmixen på arbetsbänken och knåda degen väl.
  • Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta. Den ska vara knappt 1 cm tjock.
  • Bred fyllningen i ett jämnt lager över hela plattan. Rulla ihop degen från långsidan som en rulltårta. Skär rullen i ca 3 cm breda bitar. Ställ dem i bullformar med snittytan upp. Täck över och låt dem jäsa ca 30 minuter.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  • Gräddning: Mitt i ugnen, 250°C, 8-10 minuter

Anteckning

Recept av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson ur receptboken “Baka glutenfritt matbröd och mycket annat gott”, ICA bokförlag. Foto: Kent Jardhammar
Keyword glutenfria kanelbullar
Tried this recipe?Let us know how it was!