Glutenfri Kladdkaka

Naturligt glutenfria råvaror

Gräddning 10-12 min

Recept till en standardform


Glutenfri Kladdkaka

Glutenfri kladdkaka när den är som bäst, det här är en riktigt klassiker som du kan bjuda på när som helst. Det är lika bra att se till så att du alltid har ingredienserna hemma ifall du får oväntat besök. Kladdkaka passar precis lika bra till en soft hemmakväll eller att piffa till med på en finare fest. Vem gillar inte kladdkaka liksom? Extra gott när den dessutom är glutenfri.

Tips för glutenfri bakning

www.psyllium.se har vi samlat massor av bra tips för glutenfri bakning som du kan applicera i detta recept på glutenfria frallor. Ett hett tips är följande:

Följ receptet
Ersätt inte ett annat mjöl med ett annat. Olika glutenfria mjölsorter har olika egenskaper. Ett glutenfritt bröd är känsligare för om du byter ut ingredienserna än ett vanligt bröd.

Glutenfria mjölsorter

Bovetemjöl
Bovete är inget sädesslag som många brukar tro på namnet utan en växt/ört. Det innehåller mycket proteiner som din kropp behöver till olika funktioner. Bovete växer främst i Kina och Ryssland men odlas även i Sverige på vissa platser. Bovetemjöl är naturligt glutenfritt och används ofta till glutenfritt bröd eller pannkakor.

Kokosmjöl
Ett fräsch och smakrikt mjöl från det torkade fruktköttet av kokosnöten. Har ett högt innehåll av kostfibrer, närmare 40%. Används ofta i bakverk, pannkakor, våfflor osv då det ger en något söt smak. Gör sig inte lika bra till bröd men går absolut att använda. Ger en härlig med mild smak av kokos. Har fått ett uppsving senaste åren med LCHF-trenden då det innehåller liten andel kolhydrater. Ett tips är att tillsätta en del kokosmjöl till din smoothie eller hälla det i yoghurten för ett extra fibertillskott.

Viktomvandlare

Fler och fler recept börjar skrivas i gram i stället för i måttenheter som dl, msk osv. Detta gör receptet mer exakt och leder oftast till ett bättre glutenfritt resultat varje gång. Så vi rekommenderar varmt att införskaffa en köksvåg så kan du enkelt börja mäta dina ingredienser i stället.

Bovetemjöl                         1 dl = 60 g
Kokosmjöl                          1 dl = 50 g
SoftBake                            1 msk = 6,9 g
Premium psyllium              1 msk = 9,9 g
Xantangummi                    1 tsk = 4 g

För fler mått och enheter finns här två bra länkar att följa:
Recepten.se
Livsmedelsinfo.nu

SoftBake

Under våren 2022 släpper Lindroos en helt ny produkt vid namn SoftBake. Det innehåller 93% kostfiber och bidrar med volym och fluffighet till ditt glutenfria bröd som aldrig förr. Enligt flera receptskrivare kommer detta revolutionera glutenfri bakning framöver.
Till ett redan befintligt recept kan man lätt addera SoftBake enligt att följa denna enkla regel.
Räkna ut totala mängden ingredienser i vikt, exempel 1000 g.
Räkna ut 1% av den totala vikten, i vårt exempel blir det 1% av 1000 = 10 g.

Addera därefter 10 g SoftBake tillsammans med det glutenfria mjölet innan du rör i det i vätska. Med tidens gång kan denna mängd behöva justeras upp eller ner men denna regel är en bra utgångspunkt. Läs mer om SoftBake här.

glutenfri kladdkaka

Glutenfri Kladdkaka

Glutenfri kladdkaka när den är som bäst, det här ären riktigt klassiker som du kan bjuda på när som helst. Det är lika bra att setill så att du alltid har ingredienserna hemma ifall du får oväntat besök.Kladdkaka passar precis lika bra till en soft hemmakväll eller att piffa tillmed på en finare fest.
Inga röster ännu
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 12 minuter
Total tid 22 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 1 form

Ingredienser
  

 • ½ dl kokosolja
 • ½ dl rårörsocker
 • 1 dl kokosmjöl
 • 1 dl bovetemjöl
 • 4-5 msk kakao
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1 tsk premium psyllium
 • 2 st ägg
 • 2 dl vatten, eventuellt mer
 • ½ tsk salt

Instruktioner
 

 • Sätt ugnen på 175° grader.
 • Blanda alla torra ingredienser i en bunke, blanda runt så att alla ingredienser blandar sig och se till så att mjölet inte klumpar sig.
 • Smält kokosoljan i en kastrull och häll kokosoljan, äggen och vattnet över de torra ingredienserna och blanda väl.
 • Psyllium suger åt sig vätska så eventuellt behöver du tillsätta mer vätska för att din kladdkaka inte blir för torr.
 • Häll smeten i en oljad form och ställ in i ugnen i ca 10-12 minuter.
 • Låt svalna lite och servera med tex blåbär, cashewnötter och kokosflingor.
Keyword glutenfri kladdkaka
Tried this recipe?Let us know how it was!